Moskva

Moskva Zdroj: Profimedia.cz

Rusko je podle klimatologů největší obětí globálního oteplování

Mezi světovými regiony, které se potýkají s největšími následky globálního oteplování, je na prvním místě Rusko. Tvrdí to ruští klimatologové, podle nichž je největšímu nebezpečí živelních pohrom vystaven ruský Dálný východ, oblast Bajkalu, střední a jižní Ural, Povolží a severní Kavkaz. V ohrožené oblasti je přes 700 měst, v nichž žijí miliony lidí.

Ruskou Amurskou oblast a Chabarovský kraj letos v létě postihly katastrofální záplavy považované za nejhorší za posledních 120 let. Podle vědců se tato oblast na východě Ruska nevyhne podobným událostem ani v příštích letech. Velká voda letos zasáhla i Stavropolský a Krasnodarský kraj na jihu evropské části země.

Ve světě se každých deset let zvyšuje teplota vzduchu průměrně o 0,2 stupně Celsia, napsal list Komsomolskaja pravda. V Rusku je to podle vědců dvojnásobně víc. V některých oblastech, například na Sibiři a poloostrově Tajmyr, se za poslední dekádu zvýšily průměrné teploty o celý jeden stupeň.

Stále teplejší jsou i vody Bajkalského jezera, největší sladkovodní nádrže na světě. Zatímco dřív se v jeho vrchních vrstvách zvyšovala teplota o jeden stupeň za zhruba 50 let, za posledních deset let se zvýšila už o půl stupně. V arktických oblastech na severu Ruska byla loni historicky nejmenší plocha souvislého ledu. Na severoruském ostrově Novaja Zemlja se v létě teploty blíží tropickým.

Za nežádoucí ruský klimatologický primát může podle ruských vědců právě Arktida. Polární oblast je generátorem globálního oteplování, protože pohlcuje zhruba třetinu všech emisí skleníkových plynů. V důsledku toho se celý region rychle otepluje a zvyšuje se jak hladina Baltského moře, tak i objem vody v sibiřských řekách Pečora, Jenisej, Lena a Severní Dvina.