John Kerry

John Kerry Zdroj: Profimedia.cz

Palestinci Kerryho bezpečnostní návrhy pro Palestinu nepřijali

Palestinci nepřijali návrh amerického ministra zahraničí Johna Kerryho na zabezpečení hranice budoucí Palestiny. Nechtějí, aby v Palestině zůstali izraelští vojáci.

Ministr Kerry jednal ve čtvrtek v Ramalláhu a v pátek v Jeruzalémě podruhé od minulého pátku. Podle agentury AFP chce přijet znovu za týden.

V pátek Kerryho přijal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ve čtvrtek palestinský vůdce Mahmúd Abbás. Jemu Kerry přivezl plán, který počítá s tím, že i po uzavření dohody o Palestině zůstanou na její hranici deset až patnáct let izraelští vojáci. Abbás to odmítl, stejně jako odmítá uznat Izrael jako židovský stát.

Mírové rozhovory byly v létě obnoveny díky Kerryho aktivitě. Spojené státy přitom stále počítají s tím, že se do příštího roku podaří dospět ke konečné, nikoli jen dočasné dohodě.

Netanjahu žádá, aby byl budoucí palestinský stát demilitarizovaný a aby v údolí řeky Jordán, tedy na hranici Palestiny a Jordánska, dlouhodobě zůstala izraelská armáda. Generál ve výslužbě Giora Ejland k tomu řekl, že tento požadavek nevyplývá jen z obav z Palestinců, ale spíš z vnějších nepřátel Izraele.

Řešení je v nedohlednu

K nynější návštěvě, po níž se vydá do Asie, Kerry řekl, že přijel pokračovat v "důležitých rozhovorech". "Je to účinné, ale stále složité. Musíme probrat ještě hodně věcí a budeme dál jednat," řekl. Podle agentury AFP nevyloučil, že se příští týden znovu vrátí.

Příští sobotu mají o rozhovorech jednat ministři zahraničí arabských států a Abbás by je měl osobně informovat, k čemu se dospělo.Asi 200 palestinských politiků a předáků se tento týden sešlo v Dauhá, ale konstatovali, že rozkol mezi nacionalisty z Abbásova Fatahu a islamisty z Hamasu stále trvá a je nepřekonatelný. Hamas, který od roku 2007 vládne pásmu Gazy, se stále přiklání k silovému řešení a k vytvoření velké Palestiny, která zahrne i nynější Izrael. Fatah sice vyjednává o státě na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, avšak bez výsledku.

Pozorovatelé tvrdí, že řešení rozkolu je v nedohlednu. Abbás několikrát navrhl uspořádat nové volby, avšak Hamas to odmítá, neboť Abbásova popularita klesá. Abbás je proti sestavení vlády národní jednoty z obav, že by Palestinci, už jako jednou v minulosti, přišli o pomoc Západu. Mnohé západní státy Hamas řadí k teroristickým organizacím.