Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Osobností roku podle časopisu Time se stal papež František

Papež František se stal osobností roku amerického časopisu Time. Časopis dnes na svém webu napsal, že papež, který přijal jméno skromného světce, je "superhvězdou připravenou změnit místo, kde se změna měří stoletími". František byl do čela katolické církve zvolen letos v březnu.

Do užšího výběru na osobnost roku se letos dostali Američan Edward Snowden, který nechal zveřejnit materiály o aktivitách amerických tajných služeb, aktivistka bojující za práva homosexuálů Edith Windsorová, syrský prezident Bašár Asad a americký republikánský senátor Ted Cruz hájící zájmy radikálního hnutí Tea party. Loni se osobností roku stal americký prezident Barack Obama.

Na tomto papeži je důležitá rychlost, s jakou si získal miliony lidí, kteří již přestali vkládat do církve naději, napal Time. Lidé byli podle něj unavení nekonečným rozebíráním sexuální etiky a vnitřními spory. Během měsíců František povýšil zklidňující poslání církve jako služebnice a utěšitelky trpících lidí nad práci v oblasti doktrinální politiky, která byla tak důležitá pro jeho předchůdce. Jan Pavel II. a Benedikt XVI. byli profesory teologie, zatímco František je bývalý domovník, laboratorní technik, vyhazovač v nočním klubu a učitel literatury, napsal Time.

Papež TimePapež Time|archiv