Poslední pomazání

Poslední pomazání Zdroj: profimedia.cz

Polský ateista vysoudil odškodné za poslední pomazání

Odškodné 90 tisíc zlotých (594 tisíc korun) vysoudil Polák Jerzy K. (67) od městské nemocnice ve Štětíně, kde mu katolický kněz udělil proti jeho vůli poslední pomazání. Pacient byl tou dobou v kómatu, avšak probral se.

Když Jerzy K. zjistil, co se stalo, oznámil vedení nemocnice, že je „ateista a poskytnutí nevyžádané svátosti považuje za porušení svobody vyznání“. Nemocnice se pak před soudem bránila, že pacient předem neoznámil, že „není katolík, ani to, že si v případě kritického stavu nepřeje poslední pomazání“. „Protože 90 procent Poláků se hlásí ke katolické víře, v nemocnici si nikdo nepřipustil, že právě tento pacient by mohl být nevěřící,“ argumentoval právník nemocnice. O případu referoval list Rzeczpospolita a polské internetové servery.

Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch ateistického pacienta. V Polsku propukla žhavá debata, kdo byl v tomto případě v právu. „Personál může v kritické chvíli rozhodnout o mimořádném postupu léčby, ale ne v otázce světonázoru pacienta,“ uvedla přední právnička Jolanta Budzowská. „Fakt, že ho někdo v bezvědomí pomazal olejem, by pro něho nemělo mít žádný význam a nemělo by způsobit žádnou újmu,“ říká zase známý konzervativní katolický publicista Tomasz Terlikowski.

Že nemohlo fyzicky a duševně dojít k žádné újmě, je celkem jasné z hlediska zdravého rozumu. Pacient byl v komatu, tedy nebylo možné, se ho na jeho světonázor zeptat. V příštím kroku by bylo církvi zakázat se modlit za nevěřící, protože to je může také urážet. To samé se může týkat praxe křtu nemluvňat, která je po celém světě běžná. V každém případě se ukazuje, že Polsko přestává být z hlediska náboženské mapy úplně jednoduchou zemí.