Waorani

Waorani Zdroj: profimedia.cz

Smějí se indiáni vraždit v kmenových válkách? V Ekvádoru je budou soudit za genocidu

Žili si nerušeně v pralese v souladu s přírodou a starým zvykovým právem. Nyní je však ekvádorská justice soudí za genocidu. Je to správně, nebo ne?

Podle agenturních informací ekvádorský soud nařídil zadržení 15 příslušníků indiánského kmene Waorani kvůli údajnému masakru dvou desítek členů jiného domorodého etnika. Ve vůbec prvním podobném případu, který řeší místní justice, jsou indiáni obviněni z genocidy. Úřady odmítly žádost předáka asociace Waorani (někdy se jméno tohoto etnika přepisuje i jako Huaorani), aby o jejich trestu rozhodla kmenová spravedlnost.

Etnikum Taromenane žije v dobrovolné izolaci v hloubi amazonského pralesa. Patří k němu podle odhadů zhruba dvě až tři stovky lidí žijících bez jakéhokoliv kontaktu se západní civilizací. Letos v dubnu se podle ekvádorské prokuratury stali jeho příslušníci terčem krvavého útoku ze strany Waorani.

Prokurátor Andrés Cuasapaz po více než půlročním vyšetřování dospěl k závěru, že při masakru zahynuly nejméně dvě desítky lidí, jejichž mrtvá těla se však nikdy nenašla. Na případ upozornil kapucínský misionář Miguel Ángel Cabodevilla, který je v dlouhodobém kontaktu s domorodci a vytrvale přesvědčoval úřady o nutnosti zasáhnout.

Oko za oko

Podle vyšetřovatelů šlo zřejmě o pomstu za vraždu dvou starších příslušníků kmene Waorani, kteří byli nalezeni v džungli probodnuti kopími, jež používají lidé kmene Taromenane. Obě etnika mezi sebou mají odvěkou rivalitu, kterou až dosud řešila podle starobylého principu krevní msty. Nyní tedy poprvé tento krvavý spor (nebo spíše jeho následky) řeší ekvádorská justice.

A to celkem razantně. Policisté tento týden odvezli z džungle s pomocí vrtulníku šest členů kmene Waorani, zatčení dalších by prý mělo následovat. Policisté rovněž osvobodili dvě taromenanské děti, které nuceně přebývali u Waoraniů. Úřady to nyní vyšetřují jako možný únos.

Žádost vedení kmene Waorani, aby případ podléhal kmenové spravedlnosti, úřady zamítly. Podle prokuratury se budou skutky indiánů soudit „v rámci ústavy, která ochraňuje životy lidí“.

Představitelé Waorani byli prvním úředním zásahem do projevů rivality domorodců překvapeni. Prezident celonárodní organizace kmene César Nigua tvrdí, že chtěl zajistit potrestání viníků podle zákonů svého etnika, jak tomu bývalo vždy v podobných případech.