Ison

Ison Zdroj: Profimedia.cz

Uvidíme kometu století? Ano, pokud se právě nerozpadá v blízkosti Slunce

Čeká nás nebeská podívaná nejvyšší kvality, spojená s průletem komety ISON? Pokud se splní optimistická očekávání, mělo by toto nebeské těleso na prosincové obloze zářit jasněji než Měsíc. ISON (neboli C/2012 S1) prolétá ve čtvrtek v noci v maximální blízkosti Slunce.

Bohužel poslední pozorování komety spíše naznačují, že podívaná nebude až tak kolosální, jak se předpokládalo. Sondy, které ISON pozorují, hlásí, že se její ocas viditelně zmenšil a její jádro tmavne.

To by mohlo potvrzovat pesimistické hlasy, že se jádro „komety století“ při průletu kolem Slunce začalo rozpadat. Ve čtvrtek ISON dosáhla nejcitlivější bod své cesty – perihélia (přísluní). Proletí v té chvíli v těsné blízkosti naší hvězdy ve vzdálenosti méně než dva miliony kilometrů (pro srovnání – vzdálenost Země od Slunce je asi 150 milionů kilometrů). V okamžiku průletu je jádro komety vystaveno silným teplotám a gravitaci. Bylo vypočítáno, že v perihéliu kometa dosáhne teploty 2700 °C, což je dost na roztavení železa.

I kdyby se kometa rozpadla, nemusí to nutně znamenat, že z oblohy zmizí. Podobně dopadla v roce 2011 kometa Lovejoy. Ačkoli se její jádro zhroutila, tato kometa byla stále vidět. Vtip je v tom, že se jádro Lovejoy rozpadlo až po průletu perihéliem. Ocas komety tak bylo možno pozorovat. Pokud by se ale ISON rozpadla již před průletem, mohla by se vypařit úplně.

Autor tohoto textu – a s ním všichni milovníci nebeské podívané – si tak bude muset počkat až se „kometa století“ vynoří z blízkosti Slunce. A zda se jí to vůbec povede.