Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Isifa.com

Policie během výslechu Krejčíře mučila, tvrdí jeho právník

Jihoafrická policie se snažila získat doznání od zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře mučením. Tvrdí to jeho právníci, které citují tamní média. Vyšetřovatelé podle nich Krejčíře několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. Dvojice lékařů prý potvrdila, že Krejčíř utrpěl zranění.

Krejčíř byl v pátek zatčen kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos. Policisté v civilu ho podle prohlášení advokátní kanceláře BDK odvezli v konvoji neoznačených vozů mimo město. Tam ho prý jeden z agentů pomocí elektrického paralyzéru přinutil vystoupit z automobilu. "Až ho dostali na kolena,... našeho klienta mučili, přetáhli mu přes hlavu plastikový sáček a dusili, dokud neupadl do bezvědomí," citovala z prohlášení BDK agentura AFP.

"Po ztrátě vědomí mu dávali elektrošoky, kladli mu otázky a bili ho. Utrpěl řezné rány na zápěstí a předloktí, a pak mu do ran nalili chemikálie, které mu způsobily prudké bolesti. Trvalo to asi 90 minut," tvrdí advokáti. Na dotyčné policisty prý podali žalobu. "Je zřejmé, že policisté našemu klientovi upřeli právo na právní zastoupení, aby ho mohli mučit, a tak na něm vynutit určitá doznání," uvedla advokátní kancelář.

Jihoafrická policie nechce zveřejnit místo Krejčířova pobytu, údajně v zájmu jeho vlastní bezpečnosti. Obviněný má v pondělí stanout před soudem společně se svým komplicem, který byl také zatčen v pátek.