Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Profimedia.cz

Příští vládu může sestavovat klidně pravice. Aby se někdo nedivil

Levice nenabízí žádné skutečné změny. S tím ale asi dlouho nevydrží.

Jan Keller napsal v pondělí Právu: "Absurdnost naší politické scény bije do očí. Na levici nám dlouhodobě stagnují dvě strany, jedna reformní, druhá dokonce revoluční. Na pravici si mezitím ve stále rychlejším tempu předávají strany s jepičím životem štafetu tradice, stability a trvalosti."

Ve svém textu popisuje, jak se po sobě rychle střídaly ODA, US-DEU a TOP-09 a jak teď hyne ODS. to je všechno pravda, ale konec konců to znamenalo, že se na pravici něco děje. Že se tu vždycky jako ponorná říčka vynořuje malá pravicová strana odlišná od velké (ODS), znamená, že je po ní zřejmě poptávka. Levice ovšem toto štěstí nemá. Teď se možná dočká, až haškovcům rupnou nervy. Nejdřív jistě vytvoří nějakou "platformu" a pak se trhnou úplně. Dopadne to nejspíš zle.

Označit ale ČSSD za reformní stranu je skutečně odvážné. Zatím vynikala především postojem "hlavně žádné změny". Co je revolučního na komunistech taky není jasné. Komunisté jsou bytostní reakcionáři, kterým současný stav nesmírně vyhovuje. Teplé bydlo a nulová odpovědnost. Prima kšeft. Tak jen aby se Jan Keller nedivil, až zase příští vládu bude sestavovat pravice. Levice žádné změny moc neslibuje.