Vláda

Vláda Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Tahle vláda bude nejspíš toxická. Ale má někdo v zásobě lepší?

Čeká nás asi podivná vláda s nejasnou životností. Je to špatná možnost. Všechny ostatní jsou ještě horší.

Byl to Miloš Zeman, kdo kdysi přišel s pojmem „vláda sebevrahů“. Trochu přeháněl, tak vznešené to zase nebylo. Vláda sebevrahů teprve přijde. Bude to nejspíš ta následující pod vedením Bohuslava Sobotky. Neoficiálně už má svůj název. Mnozí jí v kuloárech říkají „toxická vláda“. Kdo do ní vleze, ten se pošpiní. Čím? Neúspěchem. Existuje cosi, čemu se říká odér neúspěchu. Jestli nevíte, co to je, tak je to zhruba něco, co si představíte, když vidíte bezdomovce s krabicovým vínem nebo Davida Ratha s krabicí od vína.

Nečasova vláda také postupovala od pohromy k pohromě, ale, co si budeme povídat, dokázala aspoň budit nenávist svých oponentů a přežila déle, než by kdo čekal. Ve své sebedestrukci byla nakonec vlastně obdivuhodná. V čem? Jestli se Topolánkovi a Nečasovi nedá něco vyčítat, tak je to populismus. Topolánek se kompromitoval radarem a koalicí se Zelenými, Nečas škrty a církevními restitucemi. Bylo v tom ale něco osvěžujícího, co si budeme povídat. Paroubek pořád zoufale sledoval průzkumy veřejného mínění a pokoušel se jim přizpůsobovat svou politiku. Skončil v politickém suterénu. Topolánek s Nečasem taky dohráli, ale v boji, který stejně s takto rozdanými kartami nešlo vyhrát. Ale oba šli v něčem proti všem, což je něco, co konec konců od politiků očekáváme. Ale co přijde teď?

Podpořit Sobotku proti Haškovi bylo nutné, ale to neznamená, že Sobotka není příšerný. Vládnout se ale musí. Jen je jasné, že kdo do jeho vlády vleze, nic dobrého ho nečeká. ANO ztratí pel nevinnosti a protestní strany. Lidovci v očích lidí potvrdí, že chtějí být „zase u toho“. Kdo uvažuje takticky, nechal by teď Sobotku se v tom vymáchat. Jeho vládu nějak podpořit-nepodpořit, chvíli ji nechat živořit a potom v dalších volbách sebrat nějaké hlasy navíc. Kdo tím ale něco získá? Usvědčený lhář Hašek? Zmatená postava na Hradě zakopávající v klíčových chvílích v noci o koberce shrnuté psem? SPOZ v politické márnici? Lidovci, kteří jsou rádi, že jsou rádi? ANO? A i kdyby Babiš vyhrál příští volby, s kým tedy bude vládnout?

Je to jedinečná situace, kdy nikdo vlastně neví, co má dělat. Takže asi nezbude nic jiného, než projít peklem. Udělat vládu, nechat ji schválit, pak ji nechat padnout. Pár lidí si na tom zničí politickou kariéru, ale udělat se to musí. Nebo má někdo nějaký lepší nápad, třeba nechat Rusnoka a jeho naftalínové zombíky vládnout ještě další roky?