Syrští islamističtí rebelové

Syrští islamističtí rebelové Zdroj: profimedia.cz

Syrští islamističtí rebelové omylem sťali kolegu

Islámští radikálové, kteří bojují proti vládě v Sýrii, omylem sťali jednoho svého člena, jejž považovali za soupeře z opačného tábora. S odkazem na video, které islamisté zveřejnili na internetu, o tom informovala agentura AFP.

Na videu islamistických radikálů je vidět dva členy skupiny, jež se hlásí k uskupení Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Zvedají hlavu zabitého před lidmi shromážděnými v Halabu a tvrdí, že je to irácký ší’ita, který bojoval v provládních oddílech.

Syrská exilová opozice ale krátce po zveřejnění videa oznámila, že mrtvý byl identifikován jako Muhammad Marrúší, jenž patřil k jedné z hlavních islamistických povstaleckých skupin – Ahrár aš-Šam. ISIL pak prý uznal, že byl zabit omylem, a jednoho z mužů zachycených na videu zatkl. Je to Tunisan, kterého prý postaví před islámský soud. Druhý pochází z jedné ze zemí Perského zálivu a je na útěku.

Marrúší se účastnil bojů východně od Halabu a byl při nich zraněn. Zdravotníci mu dali uklidňující léky a muž prý poté z polospánku volal Alí a Husajn, což jsou jména dvou významných imámů uctívaných ší’ity. Islamisté dospěli k závěru, že je to ší’ita, a rozhodli se ho setnout. ISIL jejich počínání hodnotí jako válečný zločin.

Proti syrské armádě bojují kromě sekulární opozice také islamisté. Jsou to vyznavači sunnitského islámu a jejich cílem je ustavit v Sýrii islámský stát. Mnozí z nich jsou cizinci a členové radikálních skupin působících i v jiných zemích. V tomto případě se ukazuje, že i pro islamisty platí, že práce kvapná málo platná a dvakrát měř a jednou řež. Kdo to ale v tom revolučním shonu má stíhat se ještě ptát, kdo je kdo? Rozkaz, ten zněl jasně ...