Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Handrejch Jan / Právo / Profimedia.cz

Komunisté chtějí prosadit referendum o církevních restitucích

KSČM bude ve Sněmovně opět prosazovat referendum k církevním restitucím, které jsou podle ní pro stát nevýhodné. Komunisté chtějí taky o rok odložit účinnost občanského zákoníku, předlohu už mají hotovou.

Předlohu o referendu k církevním restitucím chce KSČM podat hned na začátku ustavující schůze, která začne přespříští týden. Podporu normy bude hledat podle Vojtěcha Filipa u ČSSD, hnutí ANO a hnutí Úsvit přímé demokracie.

Roční odklad občanského zákoníku prosazovali komunisté už v uplynulém volebním období. Novou předlohu by měla projednat ještě úřednická vláda Jiřího Rusnoka, která ale trvá na účinnosti rekodifikace soukromého práva od ledna.

Poslanci KSČM budou na ustavující schůzi proti sloučení branného výboru a bezpečnostního výboru. Filip podotkl, že výbory s mnoha členy se v minulosti ukázaly být nefunkční. Komunisté budou prosazovat vznik stálé sněmovní ústavní komise, jakou má nyní jen Senát.

Ze zákonných opatření Senátu, která budou poslanci na první sněmovní schůzi projednávat, KSČM podpoří navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Filip předpokládá, že komunisté zvednou ruku taky pro předlohu o dani z nabytí nemovitostí. O postoji k balíku daňových změn souvisejících s novým občanským zákoníkem a k novele zákona o veřejných zakázkách teprve rozhodnou.

Výkonný výbor KSČM bude koncem příštího týdne rozhodovat taky o tom, koho komunisté navrhnou do vedení dolní komory.

KSČM avizovala, že i v novém volebním období předloží návrh zákona, který by zavedl obecné referendum, a protikorupční normy, zejména návrh na zavedení majetkových přiznání.