MEADS

MEADS Zdroj: Archiv

Američané dokončují vývoj převratného protiraketového systému

Americký Pentagon ve středu provedl úspěšný závěrečný test obranného raketového systému MEADS, který vyvinuly americké firmy ve spolupráci s partnery z Itálie a Německa. Oznámilo to vedení společnosti Lockheed Martin. Systém úspěšně zničil dva souběžně letící cíle vypálené ze střelnice White Sands v Novém Mexiku.

Systém MEADS (Medium Extended Air Defense System) má zajistit kruhovou obranu před nepřátelskými balistickými raketami. Při testu ve White Sands protirakety zdárně zlikvidovaly dva cíle, které byly ve stejnou dobu vypáleny z protilehlých směrů. Žádný existující protivzdušný systém nic podobného podle amerických expertů nedokáže. Novou zbraň mají využívat kromě americké armády i vojska států NATO.

Bojové schopnosti nové zbraně jsou podle agentury Reuters v některých ohledech až osminásobně účinnější, než u ostatních protiraketových systémů. MEADS dokáže souběžně sestřelit víc než dva cíle, maximální možnosti systému ale Pentagon i výrobci udržují v tajnosti.

Na vývoj protiraketového systému vynaložily USA, Itálie a Německo 3,4 miliardy dolarů (65 miliard korun). Protirakety, jejichž vývoj až do středečního konečného testu trval deset let, mají v budoucnu nahradit osvědčený systém Patriot. MEADS je podle výrobců levnější a jednodušší v obsluze.

Pokusným střelbám ve White Sands podle Reuters přihlíželi polští experti, kteří se chtějí k programu MEADS připojit. Zakázku hodlá údajně Polsko finalizovat do konce roku 2014. V té době bude MEADS už plně bojeschopný.

Česká republika, pokud je známo, se tradičně k žádnému podobnému systému protiraketové obrany nepřipojuje. Americký protiraketový "deštník" jehož součástí měl být u nás americký radar, bude nakonec vybudován v Rumunsku. USA, vedené prezidentem Obamou, zřejmě vycítily nevůli většinu obyvatel nechat se chránit cizími raketami a přesunuly svůj zájem v Evropě jinam. Čeští obyvatelé ze dvou třetin z nějakého důvodu podlehli argumentaci Ruska a levicových iniciativ a spolehli se na to, že všechno nějak dopadne. To se samozřejmě také stane.