Náhradní matky v Indii

Náhradní matky v Indii Zdroj: Profimedia.cz

Dělohy k pronájmu za 8000 dolarů, město náhradních matek zažívá boom

Tisíce žen v Indii kvůli velké chudobě nosí v těle děti, které jim patřit nebudou. Nechají si zaplatit za odnošení dítěte a je z toho výnosný byznys. Navíc v této zemi zcela legální. Televize CNN o tom natočila reportáž.

Madhu Makwan prosí reportéra o překlad pohlednice z angličtiny, kterou dostala od kanadské rodiny za odnošení jejich dítěte ve své děloze. V dopisu se píše: „Bez vaší pomoci a oběti, bychom nemohli mít naší rodinu. Vezměte prosím na vědomí, že mu o vás řekneme a že mu řekneme o vaší službě. Nikdy na vás nezapomeneme, budete vždy v našem srdci.“

Makwan porodila chlapce před dvěma týdny. „Necítím se úplně dobře, mám z toho divný pocit, vždyť jsem to dítě měla v těle devět měsíců. Ale ona potřebuje dítě a já potřebuji peníze, říká Makwan. Byznys s náhradními matkami je v Indii na vzestupu díky nízké ceně operace, dostupnosti náhradních matek a systému, který něco podobného povoluje.

V jednom hostelu v Anandu, malém městě na západě Indie, spolu žije padesát náhradních matek. Každá z nich si vydělá kolem 8000 dolarů za odnošení dítěte. „Je to pro nás skutečně hodně peněz,” říká Mandžula. Je jí třicet, má syna a dvě dcery, a v sobě nosí cizí dítě už podruhé. Předtím než se stala náhradní matkou, vydělávala spolu s manželem méně než dva dolary při práci na poli. „Když jsem nosila cizí dítě poprvé, vydělala jsem na dům. Teď chci vzdělání pro svou dceru. A chci, aby nešla do svého manželství s prázdnou.”

Velký počet zkušených doktorů a výhodný byznys pro všechny strany udělal z Indie Mekku pro páry, které hledají někoho, kdo by jim odnosil dítě. „Náhradní matka žije život, o kterém snila, protože by jinak nikdy nezískala takovou sumu peněz. Nezměnila by život manžela, svých dětí, nepostavila by dům a nesehnala pro své děti peníze na vzdělání,” obhajuje indický systém doktorka Natajana Patelová, která pomáhala při porodu 700 dětí od náhradních matek. Život tak změnila stovkám rodin z různých částí Indie. „Když přijde miminko na svět, je to vždy krásné, kdo ho pak vychovává, už není tak rozhodující,“ dodává doktorka Patelová.