bouře

bouře Zdroj: Profimedia.cz

Západ Evropy bičuje bouře o síle hurikánu

Velkou Británii a sever Francie zasáhla rekordní bouře. Silný vítr o rychlosti hurikánu už zabil tři lidi a omezil silniční, leteckou i železniční dopravu. Bez proudu je v Británii 220 000 domácností, ve Francii dalších 75 000. Lodní doprava mezi Doverem a Calais byla zastavena.

Meteorologové na ostrově Wight v pondělí ráno naměřili vichr o síle 159 kilometrů v hodině. Bouře získala přízvisko svatojudská (St. Jude) podle svátku Svatého Judy, který se v Británii slaví právě dnes. S větrem o síle orkánu přišel i silný déšť.

Nejvíce zasaženou oblastí je jižní a střední Anglie a Wales. Právě na jihu Anglie si zřejmě bouře vyžádala první oběť – v neděli večer tam moře strhlo čtrnáctiletého chlapce a záchranáři po něm dosud neúspěšně pátrají. Další dva lidi pravděpodobně zahynuli pod padlými stromy.

Přepravní společnosti preventivně zrušily řadu pondělních ranních spojů, a Anglii proto na začátku nového týdne čeká dopravní chaos. „Ovlivní to dopravu až v Birminghamu a Nottinghamu v hrabství Midlands. Potěší mne, když začneme jezdit odpoledne a službu plně obnovíme v úterý ráno,“ řekl ředitel dopravních operací železniční společnosti Network Rail Robin Gisby.

Společnost South West Train požádala občany, aby se do 9:00 SEČ nevydávali na cestu, protože většina vlaků nepojede. Společnost bude do té doby kontrolovat průjezdnost tratí. Ty vlaky, které pojedou, budou mít omezenou rychlost.

Letiště Heathrow prozatím zrušilo 130 letů, některé z nich i večer. Dopravce Eurostar, který provozuje linky spojující Británii s evropským kontinentem, počítá s dlouhými zpožděními, spoje mezi Londýnem, Paříží a Bruselem nabíraly velké zpoždění.