SPOZ billboard

SPOZ billboard Zdroj: Reflex.cz

Babiš dostane od státu stamiliony, Zemanovci naopak míří k finančnímu krachu

První peníze, na něž se nyní některé politické strany a hnutí mohou těšit, získají z takzvaného příspěvku na úhradu volebních nákladů. Těch, kdo přesáhli hranici 1,5 procenta, je celkem jedenáct. Za každý hlas nad 1,5 procentní hranici dostanou strany stokorunu. Babiš tak dostane oficiálně první miliony z peněz daňových poplatníků.

Kromě stálého ročního státního příspěvku deset milionů (v případě, že politický subjekt má nad pět procent), jdou i peníze za jednotlivé mandáty. Dohromady za čtyři roky dostane Andrej Babiš ze státní kasy celkem 293 milionů. Tedy pokud někdo nevyvolá v jeho straně puč a nebudou další předčasné volby. Ani ostatní strany na tom nebudou špatně – vítězná ČSSD získá za volební období celkem 314 milionů, KSČM 226. Podle dostupných informací byla nejdražší kampaň ČSSD, což je s podivem – ten, kdo byl vidět nejvíc, byl totiž bezesporu Babiš. Podle Hospodářských novin stála hnutí ANO kampaň 90 milionů, stejně jako ČSSD. No schválně, viděli jste oranžovou stejně jako modrobílou? Po volbách se vždy ukázalo, že kampaně byly daleko dražší, než se původně tvrdilo.

Co se týče peněz, do hodně velkých problémů se dostala Strana práv občanů Zemanovci. Dostanou pouhých 7,5 milionů korun, což je částka, která nepokryje jejich volební náklady. SPOZ mělo ve volebních průzkumech kolem pěti procent, přesto zaznamenalo drtivou porážku. Protože Zemanovci se finančně vyčerpali už při přímých prezidentských volbách, dá se očekávat, že jim nastávají krušné časy i pokud jde o peníze. Až skončí Rusnokova vláda, nebudou mít co nabídnout. A to bývá u podobných stran začátek konce.