Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru

Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru Zdroj: Reflex - Tereza Stonišová

Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru
Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru
Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru
Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru
Na náměstí Míru se sešlo ANO, KSČM a Hlavu vzhůru
5
Fotogalerie

Silná trojka na náměstí Míru: ANO rozdávalo párky, Hlavu vzhůru rohlíky a komunisti se tomu smáli

Unikátní koncentraci politických stánků zažilo včera pražské náměstí Míru. V jednu chvíli tam totiž vyrostly stánky komunistů, hnutí ANO a Hlavu vzhůru. U komunistů vládl – jak jinak – optimismus.

Miliardář nevadí

„No uvidíme, jak to dopadne. Myslím si, že nám hlasy nesebere miliardář, naši voliči se mají spíš hůř, a tak je asi někdo takový nedojme,“odpověděl Jiří Dolejš na dotaz Reflexu, jak vidí sobotní vývoj. Celou dobu se usmíval, červené oči mu jen zářily. Není divu. „Jojó, volební preference vypadají dobře, situace přeje spíš levici,“ doplnil dále. „Babiše se tedy nebojím. Bojím se Zemanovců, ti nám mohou sebrat hlasy.“

Ten věčný optimismus

U stánku komunistů nebylo nijak rušno. Haló noviny jako volební lákadlo příliš nefungují, zapalovač a lízátko také příliš ne. Jeden z členů strany, který se chopil mikrofonu, začal hlásat, co všechno chce KSČM změnit. Absurdně zněly řeči o zvýšení kvality vzdělání a dalšího uplatnění absolventů – nelze si nevybavit minulá vyjádření lídra pražské kandidátky Marty Semelové, která jakožto učitelka základní školy měla dětem vštěpovat, že v padesátých letech u nás vládla spravedlnost, a jako odbornice na vzdělání mj. navrhovala zrušení víceletých gymnázií. Zdůrazňovat význam vzdělání za situace, kdy pražskou kandidátku vede takovýto odborník na slovo vzatý, je přinejmenším odvážné. 

Trojka

Zábava začala, když si strany přítomné na náměstí Míru uvědomily, že tam nejsou samy. „Sám se vám musím udat, že mi právě byl nabídnut úplatek,“ žaloval Reflexu Jíří Dolejš. „Babišovci mi nutili párky, ale odolal jsem. Neměl jsem jim co nabídnout na oplátku,“ smál se Dolejš.

Mimochodem, stánek Hlavu vzhůru, kde byly připravené rohlíky (párky jsem neviděla), zmizel asi v jedenáct, tedy přesně hodinu poté, co se objevili komunisté. Jak typické – hnutí, které vzniklo jen kvůli volbám, spoléhající (nepochopitelně) na tvář exprezidenta, zřejmě zmizí po očekávaném povolebním neúspěchu jako pára (nebo párek) nad hrncem. Možná se objeví až při dalších řádných (nebo předčasných – to v případě, že zažijeme další razii na Úřadu vlády) volbách. Úsměv vyvolávaly také přátelské rozhovory mezi babišovci a komunisty. Jestli se spolu budou bavit i ve Sněmovně, to zjistíme již tento víkend. Vzhledem k tomu, že Babišovo hnutí vlastně neví, jestli je pravicová či levicová, může se to klidně stát. O moc jde přeci oběma.