ČT 24

ČT 24 Zdroj: printscreen ČT 24

Debata pražských lídrů: nejvíce překvapili Piráti a komunistka, Babišův výkon nic moc

Pokud bychom se měli rozhodovat ve volbách v hlavním městě pouze podle pondělní večerní televizní debaty na ČT24, ve které vystoupilo devět lídrů kandidátek politických stran, tak pro některé z nich to nedopadlo nejlépe. Ve volbách se sice nebude vybírat podle jedné debaty, ale podívejme se na výkony jednotlivých účinkujících.

Největším a příjemným překvapením (umocnila to i skutečnost, že není širší veřejnosti tak známý) bylo vystoupení zástupce České pirátské strany Ivana Bartoše. Jeho návrhy, jakým směrem by se měla dál ubírat země, zněly rozumně a kompetentně. Zřejmě i proto Piráti před časem vyhráli studentské volby nanečisto. Na postup do sněmovny ale ani tento výkon stačit nebude.

Pro příznivce pravice to nebude znít nejlépe, ale vůdkyně pražské kandidátky KSČM, známá stalinistka Marta Semelová, vystupovala tentokráte klidně, působila dojmem, že je dobře připravená. V případě komunistů se tak můžeme dočkat netradičně i v Praze výsledku, o kterém se jim v minulosti ani nesnilo. Jen závěrečný minutový projev působil u soudružky Semelové strnule a pateticky. Nabyla asi dojmu, že do Prahy opět přijel Lenin.

Daniel Herman z KDU-ČSL byl uměřený, přesný, s dobrou dikcí a přehledem. Na lidovce poměrně otevřený. Nic nezkazil. Musí se ale jako správný křesťan modlit za to, aby lidovci přeskočili pětiprocentní hranici. Jistotu nemá. Jistotou je jen Bůh, což pan Herman dobře ví.

Na místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou se dobře dívá, dobře se i poslouchá a je škoda, že už nebude šéfovat Poslanecké sněmovně. V diskusi působila jistě a odhodlaně. Přesto se sveze na současné vlně nepopularity občanských demokratů, ani ona to v hlavním městě nezachrání. Výsledek bude nejhorší v historii ODS.

Kníže Karel Schwarzenberg tentokrát skutečně nespal, pozorně naslouchal, dokonce se sám hlásil o slovo. Nic zásadně nového ale nesdělil. Pořád se dá očekávat vítězství jeho TOP 09 v Praze. Ale bude zřejmě těsnější, než by si strana představovala. Tomu odpovídalo i celé jeho vystoupení.

Odborový předák Jaroslav Zavadil zvolil jinou taktiku, než jak ho známe (je zvláštní, že to samé použila komunistka Semelová). Byl nezvykle korektní, nekonfliktní, dokonce se pokusil i o úsměvy. Praha bude asi jediný kraj, kde ČSSD nevyhraje a ani Zavadil nepůsobil dojmem, že za každou cenu prahne po vítězství. Současná jistota, že celkově vyhrají, by se ale socialistům vyplatit nemusela. Pak by to bylo ještě složitější se sestavením vlády.

Jakoby nepřítomně působil na pondělní večerní diskusi vždy energický Andrej Babiš z hnutí ANO. Zdálo se, že ho to ani nebaví. Neřekl jedinou větu, kterou bychom už mnohokrát v posledních týdnech neslyšeli. Na finiš kampaně spíše slabší výkon. Tisíckrát vyslovená historka o nákupu židlí na ministerstvech je dost málo.

Zelený Ondřej Liška, přes všechnu snahu, pořád působí dojmem, že mnohé sice ví, ale nikdy nic neprosadí. Žáček s hezky vyžehleným límečkem ze zadní lavice. Ani sebelépe načančané veřejnoprávní myšlenky na postup do sněmovny proto stačit nebudou.

Zemanovec Zdeněk Žák je pražským volebním broukem Pytlíkem. Všechno ví, všechno viděl, všude byl. Proto nám asi zbyl…