Policie

Policie Zdroj: Radek Cihla / Mafra / Profimedia.cz

Protikorupční policie zasahovala ve vydavatelství Mladá fronta

Protikorupční policie dnes v souvislosti se zásahem v pražských Košířích zadržela kvůli krácení daní devět lidí. Obviněn nikdo nebyl. Prověřovaná škoda je přes 700 milionů korun, řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Policie zasahovala v budově v Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta.

"Provedli jsme 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor," uvedl mluvčí. Kde všude policie objekty prohledávala, ale nechtěl specifikovat. Více informací prý útvar zveřejní v pondělí. Detektivové si podle Ibeheje přišli do budovy mezinárodní společnosti v Košířích pro některé listiny. Mladá fronta potvrdila, že zásah se jejích titulů netýká, neomezí ani jejich vydávání. Vydavatelství patří podnikateli Františku Savovovi. 

"Úkony provádíme v administrativním objektu jedné mezinárodní společnosti, která podle našich informací neprovádí žurnalistické ani tiskařské činnosti. V objektu jsme v žádném případě nezadrželi žádnou osobu," uvedl odpoledne mluvčí na webu. Podle něho policisté žádným způsobem nenarušili práci novinářů ani vydavatelskou činnost. Od rána se prý v budově pohybovalo maximálně šest policistů v civilu.

"Chtěli bychom uvést, že tyto úkony trestního řízení v žádném případě nesouvisí s žurnalistickou ani vydavatelskou činností, ale pouze s podezřením na daňovou trestnou činnost, kdy případem se náš útvar zabývá od loňského roku," zdůraznil Ibehej.

"Vydání pondělních periodik není v žádném případě ohroženo a v budovách a kancelářích vydavatelství Mladá fronta v Modřanech a Košířích k žádným zásahům nedošlo," upřesnila Pavlína Míčová z Mladé fronty. Odmítla tak předchozí informace o tom, že policie zasahovala také na modřanském pracovišti.
Vydavatelství rovněž prohlásilo, že ke společnosti Europrint, která sídlí na stejné adrese jako tituly vydávané Mladou frontou, nemá žádný právní vztah. "Kanceláře vydavatelství Mladá fronta Košíře jsou v pronájmu a nemají s dalšími společnosti zde sídlícími nic společného," doplnila Míčová. Jediným vlastníkem tiskařské firmy Europrint je podle obchodního rejstříku americká společnost Concordia Asset Management. Některé média spojují Savova i s touto společností.

Redaktoři titulů Euro a E15 ve čtvrtek údajně dostali pokyn, že dnes dopoledne kvůli přerušené dodávce elektřiny nemají chodit do práce. "V objektu jsme nepřerušili dodávku elektřiny. Jednalo se o plánovanou odstávku el. proudu, kdy upozornění na tuto odstávku bylo vyvěšeno v budově," uvedl Ibehej. Pondělní vydání týdeníku Euro ani deníku E15 ale podle vydavatelství není nijak ohroženo.