Vladimír Franz

Vladimír Franz Zdroj: Petr Topič / iDNES / Profimedia.cz

A prezidentem z volby nanečisto se stává… Vladimír Franz!

V uplynulých dvou dnech jsme pro naše čtenáře připravili jednoduchou anketu, která simulovala prezidentské volby. Z prvního kola nevzešel jasný vítěz, do toho druhého se dostali dva kandidáti – Vladimír Franz a Karel Schwarzenberg. Dnes se rozhodlo. Drtivým vítězem voleb nanečisto se stal hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz.

 

Čtenáři Reflexu vyslali prezidentským kandidátům jasný vzkaz – když máš politickou minulost, na Hrad nepatříš. Z jedenácti možných kandidátů se do virtuálního čela naší země dostal ten, který nikdy nebyl členem žádné politické strany.

 

Prezidentská kandidatura Vladimíra Franze, držitele šesti cen Alfréda Radoka, vzešla z iniciativy části občanů České republiky. Jeho kandidaturu podpořilo svým podpisem 88 388 lidí, což je třetí nejvyšší počet signatur (více získali jen Miloš Zeman a Jan Fischer, ti však v první kole naší volební ankety propadli).

 

Celkově se prvního kola voleb nanečisto zúčastnilo 7416 čtenářů. Tedy ještě o zhruba tři stovky méně, než ve druhém kolem získal jen samotný Franz (7720 hlasů). Jeho protikandidát, současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, měl o čtyři tisíce hlasů méně. Potetovaný Franz, kvůli jehož podobiznám nad školními lavicemi se už teď někteří rodiče křižují, tak získal v druhém kole plných 68 % hlasů (celkem dostali v naší anketě oba účastníci rozhodujícího kola přes 11 tisíc hlasů).

 

 

Franzovi i Schwarzenbergovi přitom vydatně pomohly k postupu sociální sítě. V prvním kole žádali o podporu v hlasování autoři facebookové stránky Karla Schwarzenberga, ovšem volební tým Vladimíra Franze ji nechal bez povšimnutí. Zato ve druhém kole se odkaz na hlasování objevil na obou profilech. Opět se ukazuje síla sociálních sítí. Franz v obou kolech vyhrál; v prvním kole to bylo jen o 395 hlasů, ve druhém měl náskok přes 4 tisíce hlasů.

 

Čtenáři Reflexu tak svého prezidenta "zvolili". Oficiální první kolo prezidentských voleb však proběhne až 11. a 12. ledna 2013.