Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Nguyen Phuong Thao / MF Dnes / Profimedia.cz

Tomio Okamura: Já a populista? Jsem jako Masaryk a Baťa

Zastihnout v posledních dnech Tomia Okamuru (40) nebylo jen tak. Telefon měl přesměrovaný na asistentku své cestovní kanceláře, protože prý byl „pořád buď na jednání, nebo v senátním obvodě“. Nakonec novopečený senátor za Zlínsko, usilující o post prezidenta, svolil k rozhovoru přes e-mail. Na jeho odpovědi tedy nebylo možné reagovat.

 

Čím si vysvětlujete, že vám lidé dosud skáčou na vaše leckdy populistické teze a výkřiky?

Netuším, jaké populistické teze máte na mysli. Každou moji tezi či myšlenku obvykle už někdo přede mnou vyslovil nebo se pokusil realizovat. Byli to „populisti“ jako Masaryk, Baťa, Valtr Komárek, Pavel Kohout, Aleš Michl a další. Pokud jde o to, proč mnozí se mnou mnohdy souhlasí, to není přece v nějakém populismu. Ale v tom, že poslední léta pravidelně reaguji na aktuální problémy, analyzuji je a nabízím k diskusi řešení. Říkat tomu populismus je hodně laciné.

 

Mohu připomenout třeba tezi, že by Romové měli založit vlastní stát a ČR by je v tom měla podpořit, myšlenky na zákon o hmotné a trestní odpovědnosti politiků a exekutivy či majetková přiznání od 20 miliónů výše. Příklady z vašich článků a projevů asi ani nelze všechny vyjmenovat.

A jak jste přišel na to, že vyzývám Romy, aby si založili vlastní stát? Aniž jsem měl kdykoli ambice tuhle otázku řešit, dostal jsem se k ní v podstatě mimoděk. Zastal jsem se totiž pana Bátory, a to v jediné věci – média psala, že je extremista, protože kandidoval za extremistickou stranu, a ta je extremistická, protože propagovala vystěhování Romů. Já nepolemizoval s tím, zda je, či není Dělnická strana extremistická. Já polemizoval, že pro mě není extremismus, že někdo zveřejní na webu studentskou úvahu na téma založení romského státu a jeho podpory ze strany státu. Ten text navíc je obsahově neškodný, má jen naprosto idiotský název Konečné řešení cikánské otázky. Jinak je to amatérská úvaha, která nicméně konstatuje, že uvažované vystěhovalectví by muselo být jen dobrovolné, a zmiňuje, že tak jako tak by velká část Romů zůstala v ČR. Proto ten text nepovažuju za extremistický, jen za hloupý. Pravda, pak jsem tuhle věc měl už na talíři a pod tlakem médií jsem se k ní musel opakovaně vyjadřovat. A když už se mě novináři ptali, opakoval jsem, že ambice mít vlastní stát má v jistém momentě každý sebevědomý národ a nevidím na tom nic extrémního. Napsal jsem taky ale, že myšlenka romského státu je v současnosti nerealistická.

 

A další zmiňovaná témata?

Hmotná a trestní odpovědnost veřejných činitelů vám připadne jako populismus? Tak to jsme na tom opravdu zle. Mně to připadne jako absolutní a nezbytná nutnost, která je samozřejmostí ve všech civilizovaných zemích světa. Jen my máme výjimku. Dochází tak k paradoxu, že když ministryně Parkanová prohospodaří třeba miliardy, má pan Kalousek pravdu, že je skutečně právně nepostižitelná, protože paragraf o porušení povinností při správě cizího majetku se na ni nevztahuje. Vám připadne jako populismus ucpat takovou díru v zákoně? Také majetková přiznání jsou samozřejmostí ve všech civilizovaných zemích světa – udělat z tohoto populismus už vyžaduje značnou fantazii. Jen v Česku můžou lidé nakupovat solární pole a penzióny, aniž kohokoli napadne zjišťovat původ peněz. To není normální, ale skandální. Vše, co říkám, zaznělo už z mnoha úst. Ale populista je jen Okamura? Ne proto, co říká, ale protože to říká Okamura? To je bezva.

 

Jak se vám vlastně přihodilo, že jste v současnosti pokládán za „odborníka na cokoli“? Někoho, komu lze zavolat s otázkou na jakoukoli věc a jenž vždy beze všeho vystřelí odpověď?

Proč ze mě děláte někoho, kým nejsem, není otázka na mě. To, že mám stejně jako vy nějaké názory na dění kolem sebe, mi připadá normální. Nedělám také brouka Pytlíka z novináře, který píše jeden den o zemědělství a den nato rozebírá energetiku. Já se zásadní témata snažím nastudovat, zanalyzovat, diskutovat s mnoha dalšími lidmi a pak dané téma shrnu třeba v nějakém textu s návrhem řešení. Obvykle to jsou hodiny, ale spíše dny práce, načítání a konzultací. Kdybych ve svém profesním životě střílel od boku tak jako teď vy, pak bych asi dodnes prováděl turisty po Karlově mostě.

 

Neděláte si tak nějak jen ze všech obyvatel Česka legraci, při níž se vám mistrně daří propagovat svou osobu, což se může později hodit třeba v byznysu?

 

To si teď děláte legraci vy? Můj byznys byl dovoz japonských turistů do ČR. Žádná reklama v ČR mi nepřinese ani korunu navíc. Pokud se podaří ČR propagovat v zahraničí, bude mít bonusy celá země. Já se vzdal pozice šéfa Miki Travel a na mé místo nastupuje můj dosavadní zástupce. Takže mé tvrzení, že kandidaturou do Senátu si pohorším jak v popularitě, tak fi nančně, je fakt, se kterým asi nehnete. Pamatuji si jeden rozhovor Ringa Čecha, který říkal: „Jít do politiky znamená, že vás lidi pošpiní, obviní, že si jdete nakrást, a vy přemýšlíte, jestli to má smysl. Ale ono to smysl má. Protože když tam nepůjdete vy, půjde jiný a bude krást doopravdy.“ Vždycky má smysl se zlu postavit. A jednou za život by pro společnost měl něco obětovat každý z nás.

 

Reflex 45Reflex 45|ArchívVelký rozhovor s Tomiem Okamurou a jeho portrét od Petra Holce si přečtete v Reflexu č. 45/2012. Jako bonus v tomtéž čísle najdete komiks Znamení prostěradla aneb Okamurova cesta z popelnice na Hrad.