Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Romney a Obama
Barack Obama & Mitt Romney
Barack Obama & Mitt Romney
Mitt Romney & Barack Obama
Barack Obama & Mitt Romney
25
Fotogalerie

Jaký bude "nový" prezident Obama? Zeptali jsme se znalců americké politiky

Stejně jako po první předvolební debatě prezidentských kandidátů jsme i po výhře Baracka Obamy oslovili přední české amerikanisty a odborníky na americkou politiku.


I tentokrát všichni dostali otázku (a podotázku), na níž jsme chtěli stručnou odpověď: Přehodnotí podle Vás Barack Obama ve svém druhém funkčním období své priority? V čem konkrétně se podle Vás jako prezident změní? A odpovědi snad nemohly být rozdílnější:



Igor Lukeš (honorární konzul ČR v Bostonu)

Každý by si do budoucna přál víc spolupráce, hlavně mezi presidentem a kongresem. Ale za jakou cenu? Trpělivost, budování aliancí a kompromisy, to všechno jsou důležité nástroje politického porozumění. Ale za jakou cenu? Když včera president Obama vstal v Chicagu jako vítěz, měl na paměti, že si na něho ve Washingtonu už teď brousí nože lidé jako kongresman Joe Wilson, který vstoupil do dějin, když na presidenta zvolal: "Lžeš!" Do druhého období bude proto Obama muset vstoupit připraven spolupracovat, ale též s opozicí bojovat. A bojovat s ní veřejně, ne potichu a v zákulisí. Ale před očima veřejnosti. Například až ho budou republikáni atakovat za údajně ne dost agresivní postoj vůči Íránu, měl by jim říct, že svůj postoj změní, až Romney a jeho příznivci zaváží své syny k vojenské službě.


Kryštof Kozák (vedoucí Katedry amerických studií na FSV UK)

"Fakt, že nebude muset řešit znovuzvolení, umožní Baracku Obamovi soustředit se na méně populární a kontroverznější témata, jako například blízkovýchodní mírový proces nebo výraznější podporu udržitelného rozvoje."

 





Jana Sehnálková (amerikanistka, Katedra amerických studií FSV UK)

Nedomnívám se, že by prezident Obama ve svém druhém volebním období nějak zvlášť měnil své priority. Dle mého názoru naváže na svou politiku z prvního období, témata jsou víceméně daná. Ve středu jeho pozornosti bude ekonomika - společně s Kongresem musí dořešit trvající problém deficitu rozpočtu, vymyslet způsob robustnějšího oživení ekonomiky, navrhnout reformu sociálních programů, kvůli kterým se schodek rozpočtu dramaticky prohlubuje. Vzhledem k neochotě republikánů, kteří si udrželi kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, přistoupit na zvýšení daní, bude muset využít velkou část svého politického kapitálu na prosazení nějakého kompromisního řešení. Obamovou výhodou je, že již nemá svázané ruce volbami - na rozdíl od osazenstva Kongresu. Může tak být politicky velmi kreativní.


Erik Best (americký novinář)

Neočekávám žádné velké změny ve druhém funkčním období. Zadlužování bude pokračovat, bezpilotní letadla se budou používat v dalších zemích a pozice Ameriky ve světe bude i nadále klesat.

 

Jak znalci americké politiky viděli šance Baracka Obamy po jeho nepovedené první televizní debatě s protikandidátem Mittem Romneym? Přečtěte si zde: