Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama, Romney
Barack Obama & Mitt Romney
Barack Obama & Mitt Romney
Mitt Romney & Barack Obama
Barack Obama & Mitt Romney
23
Fotogalerie

Barack Obama zvítězil. Takhle by volil Reflex

Republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney nakonec nepřinese Američanům žádnou změnu - k lepšímu, ani k horšímu. Ze sečtených hlasovacích lístků podle amerických médií jasně vyplývá, že voliči v USA dali už podruhé důvěru Baracku Obamovi, který se v příštích čtyřech letech nebude muset stěhovat z Bílého domu.

 

Když jsme v pondělí vyzvali čtenáře, aby nám napsali do dotazníku jméno svého favorita v právě probíhající americké prezidentské volbě, na facebookových stránkách Reflexu jste se začali zajímat, koho by volila naše redakce. A protože na to neexistuje jednoznačná odpověď, zeptali jsme se jednotlivých redaktorů. Tady je výsledek.


Ivan HamšíkIvan Hamšík|Reflex.czIvan Hamšík, šéfredaktor

Romneyho. Z principiálních a světonázorových důvodů.

 


Jaroslav PleslJaroslav Plesl|Reflex.czJaroslav Plesl, zástupce šéfredaktora

Mitta Romneyho. Obama v prezidentském úřadu ztrácí dech a neumím si představit, že by to v následujících čtyřech letech mohlo být lepší. Zdá se mi vyčerpaný.

 
Milan TesařMilan Tesař|Reflex.czMilan Tesař

Obamu. Jako šéf kulturní rubriky nemohu jinak. Obama zastavil velkou ekonomickou krizi Spojených Států. V tom jsem zajedno s kolegy z Economistu.

 

Miloš ČermákMiloš Čermák|Reflex.czMiloš Čermák

Volil bych Romneyho. Definitivně mě přesvědčilo video na YouTube, na kterém na jakémsi předvolebním shromáždění říká něco v tomto smyslu: "When I was young I used to think that being rich and being famous would make me happy. And boy - was I right!" (volně přeloženo jako: Když jsem byl mladý, myslel jsem si, že bohatství a sláva mě učiní šťastným. A měl jsem zatracenou pravdu!)

 

 

Jan ŠibíkJan Šibík|Reflex.czJan Šibík

Obamu. Ač jsem dosud většinou fandil republikánským kandidátům, je můj favorit Obama. Přes veškerá zklamání, která mi připravil, mu pořád ještě věřím. Romney je pro mě špatně čitelný straší chlapík, který se Bushovi nepřibližuje ani náhodou.

 

Petr HolecPetr Holec|Reflex.czPetr Holec

Obamu. Bez velkého nadšení bych volil Baracka Obamu, protože mě děsí míchání náboženství s politikou.

 

 

Jiří X. DoležalJiří X. Doležal|Reflex.czJiří X. Doležal

Obamu. Protože je černej.

 

 

Kateřina KadlecováKateřina Kadlecová|Reflex.czKateřina Kadlecová

Baracka Obamu. Protože jsem žena, nutně musím volit stávajícího prezidenta; ženy jsou totiž v očích Romneyho a spol. podle všeho jednou z minorit - a podobně jako gayům, sociálně slabým, nemocným a starým jim republikáni nejsou ochotni garantovat taková práva, jaká jim v demokratické společnosti náleží. Nehledě na to, co Obama dokázal v případě Iráku (skončit), Ruska (obnovit) a Bin Ládina (zneškodnit).

 

Miroslav CvrčekMiroslav Cvrček|Reflex.czMiroslav Cvrček

Garyho Johnsona (kandidát Libertariánské strany). Program, který uskutečnil v době, kdy byl guvernérem Nového Mexika: nízké daně, vyrovnaný rozpočet (dokonce přebytky), zaryté vetování návrhů na zvýšení výdajů, nesouhlas s návrhy omezujícími svobodu (ve jménu boje s terorismem), atd. Americký Kubera.

 

Luděk StaněkLuděk Staněk|Reflex.czLuděk Staněk

Asi bych nevolil nikoho, protože mi vlastně vadí oba, ale pokud by mi někdo mířil pistolí na hlavu, řekl bych Obama.

 

Petr VolfPetr Volf|ArchívPetr Volf

Mitta Romneyho. Obama sice tvrdil, "ano, my můžeme", ale u tohoto skvělého sloganu, který si štěpností nezadá se slogany firmy Nike, jenom zůstalo. Více je něco chtít. Romney na mě působí, že opravdu něco chce. Možná i něco změnit. 

 

Tereza SpáčilováTereza Spáčilová|Reflex.czTereza Spáčilová

Obamu. Menší zlo.

 


Stephen FisherStephen Fisher|ArchívSteve Fisher

Obamu. Podporuji prezidenta Obamu, protože je zkušený, vynikající, soucitný, odvážný, upřímný, pracovitý a dostojí svému slovu.

 

Tomáš TesařTomáš Tesař|Reflex.czTomáš Tesař

Ani jednoho. Oba jsou mi nesympatičtí.

 

 

Matěj BartošekMatěj Bartošek|Reflex.czMatěj Bartošek

Asi Obamu. Ale nahlas bych u toho skřípal zubama.

 

 

Petr KolářPetr Kolář|ArchívPetr Kolář

Mitt Romney. Přiznám se, že - na rozdíl od české - americkou politiku až tak detailně nesleduji. Zřejmě proto, že v ní není ani zdaleka tolik legrace. Na zahraniční politiku měli oba kandidáti téměř totožné názory. Rozhodl bych se tedy pro pravicového republikána na úkor levicového demokrata.