Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama, Romney
Barack Obama & Mitt Romney
Barack Obama & Mitt Romney
Mitt Romney & Barack Obama
Barack Obama & Mitt Romney
23
Fotogalerie

Čtenáři Reflexu mají jasno, vyhraje Obama. Řada z nich by ale přála triumf Romneymu

Představte si, že by ve Spojených státech nebydlel nikdo jiný než čtenáři Reflexu a volilo by se přímo. Stal by se dnes v noci prezidentem USA opět Barack Obama, nebo by tu čest získal jeho protikandidát Mitt Romney? Ptali jsme se vás v anketě Reflexu.


Když se v první televizní debatě na začátku října republikánský kadidát Romney představil v lepším světle než viditelně nervózní a tápající prezident Obama, zeptali jsme se čtenářů Reflexu, komu by dali svůj hlas. Hlasovní tehdy dopadlo překvapivě vyrovnaně - Obama by vyhrál jen s těsnou většinou, 50,4 procenty hlasů.


V neděli, pouhé dva dny před začátkem voleb, jsme to zkusili trochu jinak. V anketě, kterou jsme uveřejnili na tomto webu, nás zajímalo nás nejen to, kdo vyhraje, ale i komu byste přáli výhru. A chtěli jsme vědět i proč jste odpověděli, jak jste odpověděli.

 

Anketu Reflexu vyplnilo od nedělní půlnoci přes 850 čtenářů. Podle celých 81 procent čtenářů má Obama výhru v kapse a těsná většina z nich (50,1) mu ji i přeje; mimo jiné proto, že by se v takovém případě k moci nedostal jeho protikandidát.


Proč si čtenáři Reflexu myslí, že vyhraje Obama, a hlasovali by pro něj?

"Charisma a schopnost motivovat je největší politický talent."

"Je cernej."

"Obamovi vycházejí debaty. Volila bych ho proto, že jsem žena, podporuji zdravotní reformu a v USA bych byla přistěhovalec. Navíc bych bydlela na pobřeží...prostě typický Obamův volič."

"Sociální cítění Obamy mi je bližší než korporacemi zastavený Romney."

"Mitt Romney je živá kopie fosílií z minulého století. Američané si zaslouží někoho, kdo vytáhne z bláta je a nejenom své korporátní kamarády."

"Romneyho výroky ohledně vojenské intervence v Sýrii jsou mi naprosto cizí."

"Obama je muž kompromisu a chce prosadit zdravotnickou reformu. Kompromis a reforma, to je přesně to, co USA potřebují. Romney korektně řečeno, není kvalitní kandidát."

"Romneyovy projevy mi silně připomínají dogmatismus katolické církve."

 

Kdyby ale dostali čtenáři Reflexu v USA volební právo, mohlo by to dopadnout úplně jinak. Celá třetina respondentů sice věří ve vítězství Obamy, ale přála by si pravý opak - tedy úspěch republikánského kandidáta. A kdyby to bylo jen na čtenářích, byla by volba ještě těsnější.

 

Přestože si u vás Obama i po měsíci udržel podporu a dokonce nepatrně posílil, Romneymu by stále dalo svůj hlas celých 44 procent hlasujících čtenářů. Mimochodem, na podobná čísla narazíme i oficiálním blogu deníku The New York Times. Romneyho by podpořilo 41 procent účastníků tamní ankety.

Proč podle čtenářů Reflexu vyhraje Obama, přestože by měl dostat šanci Romney?

"Protože je Obama komouš, to je jasný, ne???"

"Romney je pravicový politik, proto bych ho volil. Obama vyhraje, protože jeho vláda nebyla až tak špatná a nešel do žádné války."

"USA stále věří, že Obama znamená změnu."

"Romney má lepší koncepci zahraniční politiky, a možná i domácí. Obama je od začátku bublina, moc nechápu jak mohl v USA vyhrát volby takový 'socialista'."

"chci zase svet posunout trochu doprava"



Ani jeho fanoušci ale nedávají Romneymu velké šance - v jeho úspěch věří jen čtrnáct procent fandících čtenářů.



Proč by byl podle nich dobrý prezident?

"Barack Obama má velké charisma, sliboval změnu k lepšímu, ale zklamal. Myslím, že USA je na tom hůře, než byla před jeho zvolením. Novou naději na změnu představuje Mitt Romney."

"nove koste dobre mete"


"... je na čase ..."

 

 

Výsledky prezidentských voleb v USA se dozvíme už v noci z úterý na středu. Přečtěte si zatím, jak by hlasovala redakce Reflexu: