Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: Profimedia.cz

Mladičký Jaromír Jágr odehrál svůj první zápas v nejvyšší soutěži za mateřské Kladno jako šestnáctiletý. Za dva roky se stěhoval na prestižnější adresu do Pittsburgu.
Nejdelší a nejúspěšnější etapa v kariéře Jaromíra Jágra. V dresu Tučňáků naskočil v osmnácti letech do NHL, třikrát s nimi vyhrál Stanley Cup, kanadské bodování a několik individuálních ocenění. V Pittsburgu působil v letech 1990-2001.
V dresu Washington Capitals působil Jágr v letech 2001-2004
Z nepovedeného angažmá ve Washingtonu zběhl Jágr na Manhattan. V letech 2005-2008 si podmanil New York, stal se kapitánem. V dresu Rangers přeskočil Fina Jari Kurriho a stal se nejúspěšnějším Evropanem v dějinách NHL.
Z nepovedeného angažmá ve Washingtonu zběhl Jágr na Manhattan. V letech 2005-2008 si podmanil New York, stal  se kapitánem. V dresu Rangers přeskočil Fina Jari Kurriho a stal se nejúspěšnějším Evropanem v dějinách NHL.
10
Fotogalerie

Jaromír Jágr: Návrat pana Jedinečného

Dlouhých osm let čekali Češi na návrat své největší hvězdy. O několik let starší, o mnoho zkušenější, ale pořád stejně nebezpečný Jaromír Jágr se díky výluce NHL už dnes představí v pražské O2 aréně v dresu kladenských Rytířů proti Slavii.

 

Má renomé, na které stěží dosáhne nějaký jiný hokejista. Čtyřicetiletý Jaromír Jágr ve své zářné kariéře stál na všech vrcholech hokejového světa. Výčet jeho úspěchů by vydal na samostatnou knihu. Je členem prestižního Triple Gold Clubu - vyhrál olympiádu, Stanley Cup i mistrovství světa. Celkem pětkrát ovládl kanadské bodování nejlepší hokejové ligy světa, NHL.

 

A právě díky americké lize, kterou v současné době sužují spory o novou kolektivní smlouvu mezi hráči a majiteli klubů, se nejlepší Evropan v historii zámořské soutěže dostane na česká kluziště v dresu svého mateřského klubu. Klubu, který mimo jiné od roku 2011 vlastní. V NHL v sobotu vypršel termín, kdy se mezi sebou měli hráči a majitelé klubů domluvit. Nestalo se a tak nastal takzvaný lock-out, čili výluka. Za posledních 20 let je to počtvrté, co se tahle soutěž nerozběhla v daném termínu (více o tématu zde).

 

Jaromír Jágr byl, je a bude pojem. “Džegr“, jak mu říkají spoluhráči a kamarádi, za svou kariéru hrál za šest týmů (viz galerie), a až se NHL rozběhne, oblékne dres sedmého - Dallasu. Za sebou má také tři roky v KHL, kde hrál oblékal dres Avantgardu Omsk.

 

 

V České republice nikdy nehrál za jiný klub, než Kladno. Už jsme zmiňovali, situaci z roku 2011, kdy se jeho milovaný mateřský klub, který mimochodem vychoval řadu skvělých českých hokejistů, potácel na pokraji krachu. Tehdy neváhal, odkoupil jej a stal se tak po Martinu Strakovi dalším hráčem jedné úspěšné generace, jenž investoval do klubu, který ho vychoval.

 

Češi Jágra milují. Je to hvězda, vzor. Když v loňské sezóně vstoupil do Kladna jako vlastník, do jisté míry změnil tvář klubu. Na prsou tak hráči Kladna nyní nosí podobiznu rytíře. A ve své podstatě skvěle ilustrují to, jaký je samotný mediální obraz Jaromíra Jágra. Férový bojovník, který se nikdy nevzdává.

 

 

Notně tomu přispívá i Jágrova silná náboženská orientace. Během let strávených v Rusku se z něj stal praktikující pravoslavný křesťan. Na ledě se pak postupem času z dravce změnil na studnicí zkušeností, vedle níž každý hráč o dvě třídy povyroste. Své o tom ví již zmiňovaný Martin Straka, naposledy třeba Kanaďan Claudie Giroux ve Filadelfii.

 

Předehrávka 10. kola Tipsport extraligy mezi Kladnem a pražskou Slávií se původně měla hrát na kladenském stadionu. Ten však pojme pouze 8200 fanoušků, kdežto O2 aréna má při otevření horní části 18 tisíc míst. Proto Jaromír Jágr jako majitel a současně prezident kladenského klubu přesunul utkání do nejmodernější české haly.

 

Očekává se, že zápas přitáhne do hlediště spoustu fanoušků a obyčejných zvědavců, kteří slyší na slavné jméno. Kromě Jaromíra Jágra se v dresu Rytířů totiž představí i poslední kapitán z MS v hokeji Tomáš Plekanec a čtyřiadvacetiletý Jiří Tlustý, který poslední sezónu odehrál v NHL za Carolinu. V červenobílých slávistických barvách se naopak objeví Roman Červenka, jemuž výluka překazila premiérovou sezónu, kdy se měl představit v dresu Calgary Flames.

 

Může to být první a zároveň poslední letošní představení největší české hokejové hvězdy před českým publikem. Nikdo totiž neví, jak dlouho bude nejprestižnější soutěže světa čekat na své úvodní buly. A lidé si to uvědomují.

 

V pondělí byl tak enormní zájem o lístky, že jej portál sazkaticket.cz nezvládl a spadl. V úterý odpoledne už bylo první patro O2 arény beznadějně vyprodáno. Díky hvězdám z NHL se dá očekávat, že Tipsport extraliga zažije renesanci a znovu dostane diváky na stadiony. Dopomoci jim k tomu má hlavní hvězda s osmašedesátkou na zádech…