Facebook pod lupou

Facebook pod lupou Zdroj: Profimedia.cz

Facebook automaticky kontroluje naši komunikaci a hledá hrozící zločiny. Máme se bát?

Facebook používá automatický systém, který prohledává některé chaty a vzkazy uživatelů, a hledá potenciální rizika. Ta ozvlášť závažná pak zkontroluje zaměstnanec Facebooku a případně je nahlásí policii.

 

Facebook je natolik extrémně populární služba, že si ji holt oblíbili i zločinci a "sexuální predátoři". Služba se snaží využívat automatický systém, který odhalí riziko potenciálního zločinu. Za některých specifických situací scanuje chaty a zprávy uživatelů a hledá podezřelá slovní spojení. Pokud je velké riziko, že se odehrává něco nekalého, zprávu zkontroluje moderátor Facebooku a případně upozorní policii.

 

Facebook ale tvrdí, že se rozhodně nemusíte obávat, že by si vaše zprávy standardně četl někdo další. Systém údajně zpozorní pouze za zvláštních okolností: například když dojde k novému přátelství dospělého s někým náctiletým, se kterým nemá společné známé, a hned s ní(m) začne chatovat. Pokud se v takové zprávě začnou objevovat podezřelá slovní spojení, moderátoři dostanou upozornění.

 

Systém už jednou úspěšně zafungoval: odhalil pedofila, který se chtěl seznámit se třináctiletou dívkou a příští den ji chtěl odchytnout cestou ze školy. Místo dívky se potkal s policií...

 

Facebook nový systém moc nekomentuje, jelikžo se obává, že by služba nebyla přijata zrovna bez obav ve stylu "začne to dobrými úmysly, ale kde to skončí?" Facebook tvrdí, že si je toho vědom, a proto je systém nastaven tak, aby minimalizoval riziko planých poplachů.

 

Je podle vás taková služba nutná a správná? Nebo je riziko příliš veliké?