André Regli

André Regli Zdroj: Martin Hurda / Blesk

André Regli a šéfredakto Reflexu Ivan Hamšík, v pozadí zástupce šéfredaktora Jaroslav Plesl
Schůzka v kanceláři Ivana Hamšíka
André Regli
André Regli
Schůzka v kanceláři Ivana Hamšíka
5
Fotogalerie

Jak to ti Švýcaři dělají? Pomáhá nám 150 let dlouhá tradice demokracie, říká velvyslanec André Regli

Švýcarsko je pro řadu Čechů záhadná země. Některé tamní události zní skoro neuvěřitelně: například referenda, kde si lid dobrovolně odmítne delší dovolenou. Proto jsme pozvali na online rozhovor švýcarského velvyslance André Regliho.

 

Byl to pozoruhodný rozhovor už podle otázek. Je z nich cítit, jak na Čechy dolehla deprese ze všech možných kauz od dua Bárta-Kočí po nový tandem Bém-Janoušek. V dotazech byla cítit naštvanost a svým způsobem trochu závist. Nesly se v duchu: "Proč to u vás jde a tady ne? Jak to děláte? A co děláme špatně?"

 

Jeden čtenář se dokonce ptal: "Budu upřímný: zvažuju, že emigruju do Švýcarska. Jaká potřebuju povolení a existuje nějaký seznam žádaných profesí?" Pokud to cítíte podobně, bariéry nejsou nijak divoké: "Švýcarsko uzavřelo s Evropskou unií dohodu o volném pohybu osob. Když budete chtít pracovat ve Švýcarsku, budete potřebovat pracovní povolení. V tomto okamžiku ve Švýcarsku chybí inženýři," dává tip švýcarský velvyslanec André Regli.

 

Jak je to s tím kultovním referendem? Odpověď André Regliho je provokativně prostá: "Švýcaři proto odmítli v referendu delší dovolenou, protože by malým a středním podnikatelům způsobila velké problémy." Stále nám ale taková voličská disciplína zní jako malé sci-fi.

 

 

Regli se jinak spíš snažil bourat mýty o bezchybném Švýcarsku a zdůrazňoval, že "i ve Švýcarsku žijí závistiví a hamižní lidé." Důvod, proč jsou schopní Švýcaři takové sebekázně, vidí v historii: "Ve Švýcarsku nežijí jinílidé. Máme velkou tradici demokracie, kterou jsme 150 let budovali."

 

Je tu tedy šance i pro Česko? "Jsem přesvědčen, že jisté prvky demokracie se dají zavést také v tzv. mladých demokraciích avšak lehce upravené na místní poměry," odpovídá Regli.

 

I v předcházející debatě s šéfredaktorem Reflexu Ivanem Hamšíkem zdůrazňoval: 22 let demokracie je velmi málo, chce to čas.

 

 

Video placeholde
Velvyslanec Švýcarska v ČR André Regli • Reflex.cz