Obálka prvního Reflexu z 3.4.1990

Obálka prvního Reflexu z 3.4.1990 Zdroj: archiv Reflexu

Historicky první číslo Reflexu? Sběratelský kousek. Přečtěte si ho na webu!

V úterý 3. dubna 1990 vyšlo první číslo Reflexu. Někteří z vás ještě nebyli na světě, jiní měli odlišné zájmy než nakupování časopisů ... ale možná patříte mezi ty, kteří si první Reflex koupili. Stál osm korun v tehdejší silné, těsně postkomunistické měně. Ať je to jakkoliv, můžete si dnes toto číslo "prolistovat" na webu.

 

Prvním šéfredaktorem byl dnešní Klausův úředník Petr Hájek (ano, je to ten, který nepochází z opice), vedoucím výtvarníkem (tedy člověkem, který časopisu "vtiskl" jeho image) žádaný grafik Aleš Najbrt, v redakční radě najdeme mimo jiné herce Bolka Polívku či výtvarníka Adolfa Borna.

 

Některá jména z první tiráže jsou na tomtéž místě dodnes: třeba Milan Tesař,  Jaroslav Šajtar, Petr Volf (nenechte se zmást "dvojitým W" v historické tiráži, jistě, i v roce 1990 řádil tiskařský šotek) či Bohumil Pečinka.

 

Najdete zde i jména, která asi znáte odjinud: Josefa Klímu (reportér a spisovatel), Janua Kasalová (dnes šéfka nových projektů v České televizi), Pavla Beneše (výtvarník a grafik, jehož práce se objevují čas od času i na našem webu) či Jaromíra Štětinu (senátor).

 

Slavíme dnes 22. narozeniny. To je věk, když už člověk prožívá pravou a nefalšovanou dospělost. Co to znamená pro časopis? Snad nic výjimečného. Chceme ho pro vás i nadále dělat takový, aby vám dělal radost, aby vás zneklidňoval a abyste se k němu znovu a znovu vraceli.

 

Přečtěte si celý první Reflex. Cena 8 Kčs neplatí, celé číslo máte k dispozici zdarma.

 

První tiráž ReflexuPrvní tiráž Reflexu|archiv Reflexu