Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Sbohem a šáteček. Jak šel čas s ministrem Dobešem

Josef Dobeš dnes definitivně skončil jako ministr školství. Premiér Petr Nečas předal jeho demisi prezidentu Václavu Klausovi.

 

Josef Dobeš velmi zaměstnával novináře a komentátory: v tomto ohledu byl jednou z nejvýraznějších postav české vlády, byť je otázka, zda je to publicita vítaná nebo ne...

 

Věnovali jsme se mu i zde na Reflexu. Nabízíme vám přehled, jak se o ministru Dobešovi psalo na těchto stránkách.

 

 

23.2.2011

Ludk Staňka zaujaly jeho úspory kombinované se šťědrými odměnami. "Ministr Dobeš je možná dobrý v předstírání úspor a ve vyplácení solidních částek lidem, ke kterým má důvěrný vztah. Ale pokud za něj musí úspory hledat nedostudovaná kamarádka za superplat, člověk se ani nediví, že svůj úřad neovládá a kdosi mu z něj vynáší maily, jak se mu zlíbí."

 

25.2.2011

Už koncem února 2011 konstatoval Viliam Buchert, že "ministr školství Josef Dobeš se stal jednou z nejsměšnějších figurek vlády. Svůj resort řídí jako nervózní detektiv bezpečnostní agentury ABL, který se nemůže soustředit na práci, protože pořád řeší soukromé problémy."

 

5.3.2011

Média zaměstnávala obzvlášť kauza Ladislav Bátora. Viliam Buchert při té příležitosti Dobešovi vytýká: "Buď pan ministr v celé kauze od samotného počátku lže (což se ukazuje jako vysoce pravděpodobné), nebo má zoufale nepřesné znalosti a informace."


 

27.3.2011

Svérázné názory na sexuální výchovu zaujaly Bohumila Doležala. Ten si všímal toho, že ministr Dobeš "chce, aby se na základních školách vyučovala sexuální výchova, ovšem v rámci nepovinného předmětu 'etická výchova'. To je řešení jednak šalamounské, jednak podivné, věcně to patří do biologie (něco jiného je láska, ale ta se snad nemusí vyučovat). Proč by se měli žáci základních škol vyučovat, že děti nenosí čáp, jenom nepovinně?"

 

8.6.2011

Na začátku června už Viliam Buchert navrhuje ministrovo odvolání. "Ze dvou důvodů. Je jasné, že státní maturity nemohou pokračovat tímto způsobem. Styl jejich provedení byl letos v mnoha směrech absurdní. U Dobeše ale není jistota, že to změní. Navíc by se vláda konečně měla definitivně rozloučit s protagonisty z bezpečnostní agentury ABL. A Dobeš byl s ABL v pevném objetí léta."


 

9.6.2011
V červnu si také vyměňoval otevřené dopisy se zástupci studentů.

 

9.7.2011

Ministr si také "naběhl" svými drahými rodinnými fotografiemi za 70.000 Kč. "Je zřejmé, že většina politiků udělá cokoli, jen aby dosáhla úspěchu. Ti prozíravější ale nechávají své děti stranou politického klokotání. A dobře dělají. Je to lepší pro ně a zejména pro jejich potomky," píše Viliam Buchert.



18.8.2011:

Petr Holec si všímá, že se Josef Dobeš sice omlouvá za Ladislava Bátoru, ale zároveň "dodal, že na úřadě potřebuje jeho profesionální služby. Sakra, jde z toho hlava trochu kolem: potřebuje-li služby někoho, za jehož služby se musí omlouvat…"

 

1.2.2012

Jan Jandourek pak před dvěma měsíci sledoval, jak ministr neumí vysvětlit své postoje: "Možná by mohl ministr Dobeš věnovat část své personalistické dovednosti politickému zdůvodnění toho, co dělá. Akademici jsou mediálně obratní a studenti v novinách díky svému zanícení pro happeningy jako téma vděční. Je to chůze po minovém poli. Ale upřímně řečeno, kterému ministrovi školství se zatím geniálně dařilo?"

 

21.3.2012

Před pár dny pak přišel čas loučení. Petr Holec ve svém shrnutí píše, že Josef Dobeš byl špatný ministr. "Chaotik a někdejší vězeňský psycholog Dobeš, muž s divnýma očima a slabostí pro mladé ambiciózní úřednice bez příslušné kvalifikace, jež o vás za přízeň píší seminární práce, sice údajně rezignuje kvůli 2,5 miliardy korun, jež by nyní musel škrtnout ze svého rozpočtu, to je ale nejspíš jen oficiální milosrdná politická eutanazie, již mu dopřál boss VV Vít Bárta."