Jiří Presl

Jiří Presl Zdroj: Metropol TV

Skončí nezisková organizace Drop In na ulici?

Jako na počátku devadesátých let dávají se dohromady hudebníci a umělci, aby podpořili Drop In, a pořádají v její prospěch velký koncert. Neziskové organizaci Drop In, jež začala jako jedna z prvních pečovat o závislé na tvrdých drogách, totiž hrozí, že její methadonový program substituce heroinu skončí. Nemá totiž od prvního května kde sídlit.

 

Substituce je jedinou účinnou metodou, jak udržet při životě nemocné, kteří jsou dlouho závislí na heroinu nebo jiných opiátech. Substituční léčba spočívá v tom, že nemocný — místo aby si pod tlakem absťáku šel koupit drogu na ulici — dostává látku, jež obsazuje opiové receptory, v čisté formě z rukou lékaře. U nás se k tomu používá syntetický opiát (opioid) methadon.

 

Drop In začal methadon vydávat nemocným před deseti lety. Po řadě stěhování skončil program v místě nedaleko horní části Václavského náměstí, kde se v Praze uživatelé tvrdých drog koncentrují. V místě však zařízení — přesněji přicházející uživatelé — vyvolávalo jistou nelibost, a tak mu skončil nájem. A od prvního května nemá substituce kde sídlit.

 

Přestože magistrát přislíbil, že se o výdej methadonu postará a najde Drop Inu jinou lokalitu, nikdo z Drop Inu dosud nezná novou adresu, kde by léčebné zařízení mělo sídlit. Situace je tak alarmující, že probudila občanskou společnost. Muzikanti se dali dohromady s Českou televizí. Režisér Zdeněk Suchý připravuje přenos koncertu pro Drop In pod dropiňáckým heslem „Nikdy není pozdě“.

 

V Lucerna Music Baru bude koncert od osmi hodin večer 15. dubna, televizní přenos začne v ČT v půl deváté. Vystoupí Jasná páka či Tonya Graves, celkem dvacet kapel a muzikantů. Každá druhá písnička bude pro televizního diváka překryta kratičkým dokumentem.

 

Když jsme o alarmující situaci kolem substituce Drop Inu před týdnem točili reportáž pro televizi Metropol, slíbila mluvčí magistrátu, že se o zabydlení substituce na nové adrese postará. Její slova si můžete poslechnout v reportáži.

 

 

Uplynul týden, a jak mi potvrdil doktor Jiří Presl, jeden ze zakladatelů Drop In, nestalo se vůbec nic. Nechá magistrát ty nejubožejší, těžké narkomany závislé na heroinu, bez léčby?