Temelín

Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Jiří X. Doležal by na truc rakouským aktivistům protestoval před domem Fritzla. Za podpory čtenářů Reflexu

Jiří X. Doležal nemá moc velké pochopení pro rakouské protesty proti Temelínu. Ve včerejší Aréně Reflexu jste se mohli rozhodnout, jestli se postavíte na stranu rakouských aktivistů, kteří si připomněli tragédii ve Fukušimě nepočetnou demonstrací, nebo naopak odpůrců protijaderných protestů.


Na na jednu stranu Arény jsme postavili tvrzení: "Rakouští aktivisté na výročí tragedie v japonské Fukušimě demonstrovali v počtu třinácti osob u Temelína. Podle nich Temelín a jeho rozšíření ohrožuje jejich bezpečnost a bylo by nejlépe odstavit jej z provozu."


S tím však nesouhlasil JXD: "Na Den dětí budu s transparentem u Fritzlova baráku. Rakouský zvyk zavírat si děti do sklepa a souložit je tam ohrožuje bezpečnost dětí v celé střední Evropě. Nikdo ale nenavrhuje odstavit Rakousko z provozu," nechal se slyšet.


Jeho "truc akci" by podle včerejšího hlasování dalo před protijaderným protestem přednost celých 95 procent čtenářů.


O bezpečnosti jaderných elektráren se rozpoutala bouřlivá diskuze i na facebookové stránce Reflexu.


Energii z jádra podporuje například čtenář vystupující pod přezdívkou Rik Ki Ller: "Jaderna energie je v soucasnosti nejbezpecnejsi a nejekologictejsi zdroj el. energie. Vse ostatni jsou jen reci z nevedomosti. Strasit Fukishimou je populismus a sveci o neznalosti tematu."


Kateřina Hejdová naopak souhlasí se "sousedy": "Naprosto Rakušany chápu. Co jejich protesty brát jako podnět k tomu, postarat se o co největší bezpečnost provozu Temelína a dokázat jim, že tam žádná tragédie nehrozí?


Na její připomínku však musel zareagovat Pavel Dostál: "Přesně to se ale děje! Temelínské reaktory splňují ta nejpřísnější mezinárodní kritéria jaderné bezpečnosti a prošly neskutečným množstvím testů a zkoušek, mnohými z nich právě jen pro to, aby bylo rakouským (a i českým) odpůrcům dokázáno, že jsou zcela bezpečné. Pořád jim to nestačí - to prostě ukazuje, že tito lidé jsou ve většinové míře placení 'odpůrci' a to jistými zájmovými a také politickými skupinami... Racionální diskuse má smysl, když je oboustranná..."

 

 

Když vyrazíte do cizího města, záleží jsou pro vás důležitější krásné (opravené) památky, nebo kvalita služeb a charakter obyvatel? Hlasujte v dnešní Aréně Reflexu, v níž si Petr Holec povzdechl nad kvalitou brněnských služeb.