Google auto

Google auto Zdroj: Google

"Ty kreténe, kdo tě učil řídit? Jo aha, já nevěděl, že to byl Google!"

Kdo to auto řídil? "Promiňte, ale to vám neřeknu. Byl to počítač mně blízký." Budou se takto hájit v blízké budoucnosti ti, kteří se dnes ohánějí "osobou blízkou"? Vše tomu nasvědčuje.


Řidičské průkazy nebudou dostávat jen lidé, ale i automobily. Minimálně v Nevadě. Ta se letos v únoru stala prvním státem, který umožní regulérně provozovat "auta bez řidiče". Jde o automobily vybavené počítačovým systémem, který i v běžném provozu umožňuje jízdu bez jakéhokoliv zásahu člověka. Tedy cosi jako auta s autopilotem.


Už v roce 2010 bylo zveřejněno, že auta "bez lidské obsluhy" úspěšně - a několik let - testuje firma Google. A to i na veřejných komunikacích. Samozřejmě při dodržování přísných bezpečnostních podmínek. Jinak řečeno to znamená, že za volantem vždy sedí člověk, který je připraven "převzít řízení" a který v případě nehody plně odpovídá za vozidlo.


To se změní nyní ve státě Nevada. Auta "s automatickým řidičem" budou opatřena červenou poznávací značkou a i ta budou muset mít za volantem člověka. Pro něj bude i nadále nepřípustné být například pod vlivem alkoholu, ale bude moci - mimo jiné - používat mobilní telefon či posílat textové zprávy. Což jinak nevadské zákony řidičům zakazují.

 

 

Google informoval, že jeho auta bez řidičů ujela více než 300 tisíc kilometrů bez nehody. Jedinou nehodu, jejíž účastníkem bylo auto s automatickým řízením, způsobil řidič, nikoliv počítač. Změnu legislativy protlačil v Nevadě za pomocí lobbistů právě Google. Podle posledních zpráv by ke změně legislativy měla přistoupit i Kalifornie.

 


Vývojem automatických systémů řízení se zabývají i automobilky, především Audi a VW. Podle expertů je "auto bez řidiče" v zásadě zvládnutou a bezpečnou technologií. Rychlejšímu vývoji a zavádění do provozu brání důvody spíše psychologické a legislativní.

 

Jednu z prvních veřejných testovacích jízd, která proběhla v loňském roce, můžete vidět na následujícím videu. Od té doby technologie pokročila a auta s logem Googlu vyrazila do ulic.