Robert Kyncl

Robert Kyncl Zdroj: Flickr.com (Neil Hunt)

Čech propojuje Google s Hollywoodem. Uvítá návštěvníky na veletrhu CES

Mezi viceprezidenty internetového giganta Google je překvapivě i jeden Čech. Robert Kyncl vyjednává za Googlem vlastněný server YouTube s tvůrci profesionálního obsahu.

Na letošním ročníku veletrhu CES v Las Vegas, jenž dnes otevřel své brány novinářům, zahájí technologickou sekci Entertainment Matters. K publiku bude mluvit o licencování obsahu velkých studií a budoucnosti propojení internetových obsahů s výhodami klasických televizorů.

 

Významné, téměř až vizionářské role, kterou Kyncl v YouTube zastává, si všiml i časopis The New Yorker.

 

O viceprezidentovi Googlu s českým původem píše jako o člověku, který může v blízké budoucnosti změnit tvář internetového obsahu a v současnosti rozhoduje, kam poputují stamiliony dolarů určené pro tvorbu prémiového videoobsahu. Ten by měl YouTube zajistit stabilnější diváckou základnu a následně i vyšší příjmy z reklamy.



Proto v současné době komunikuje s velkými filmovými studii a najímá producenty, vydavatele, programátory i herce z tradičních médií, pomocí nichž na YouTube sestavuje více než stovku obsahových kanálů. Většina z nich bude podle The New Yorkeru spuštěna během následujících šesti měsíců.



Kyncl, který se může pochlubit širokou sítí kontaktů mezi hollywoodskými producenty, si před odchodem do Googlu vybudoval jméno v pozici výkonného ředitele v USA populární společnosti Netflix - internetové půjčovny filmů.

 

Do USA se ale přestěhoval už po sametové revoluci. Po studiích byl zaměstnán v talenotvé agentuře J. Michael Bloom. Později pracoval pro televizní kanál HBO a dětský web ALFY.

 



Letošní ročník mezinárodního technologického veletrhu CES, na němž představují své novinky výrobci počítačů, smartphonů, tabletů a dalších zařízení, bude v Las Vegas otevřen pro veřejnost od úterý do pátku.