Palác Svět

Palác Svět Zdroj: Tomáš Tesař

Znáte ruiny, které hyzdí česká města? Pomozte Reflexu vytvořit unikátní mapu chátrajících domů!

Nový občanský zákoník přináší zajímavou novinku: dům, který je deset let opuštěný, propadne státu.

Zákoník přesně říká: "Nevykonává-li vlastník vlastnické právo k nemovité věci po dobu deseti let, má se za to, že ji opustil." Stavba pak připadne státu.

 

Ihned se rozjely úvahy, zda je to dobře a jestli stát dokáže skutečně zřídit nápravu. To ukáže realita. Teď je pro nás zajímavé, jakých domů by se to mohlo týkat.

 

Znáte chátrající dům? Přidejte jej na mapu

 

Jak velký je to problém? Reflex se rozhodl téma zpracovat a zmapovat. Znáte nějaký dům, například ve vašem sousedství, o kterém si myslíte, že se o něj majitel delší dobu nestará? Přidejte ho na naši mapu. Společně tak vytvoříme mapu chátrajících domů. Příběhy některých z nich pak redakce Reflex.cz zpracuje v sérii článků.

 

Mapa sama o sobě bude zajímavá. Díky Street View můžete zadat nejen polohu domu, ale (v místech kde Street View již funguje) jej i ukázat na fotografii.

 

 

Váš příspěvek se neobjeví v mapě ihned. Všechny přidané domy budeme schvalovat. Nechceme, aby se v ní "žertem" objevovaly domy, které na naši mapu nepatří - třeba Národní divadlo nebo Pražský hrad. V první fázi nebudeme ověřovat, jestli je dům opravdu opuštěný, případně komu patří. Ale po příbězích vybraných domů začnou pátrat naši reportéři.

 

Těšíme se na vaše příspěvky. Každý denně chodíme kolem domů, které jsou v dezolátním stavu. Prosíme, zalovte v paměti a přidejte do mapy "ten svůj". Projekt je prozatím omezen pouze na lokality, kde již běží Google Street View a souběžně s rozrůstáním této služby se bude rozšiřovat i naše mapa. Aktuální pokrytí Street View:

Pokrytí Google Street View v ČR v listopadu 2011Pokrytí Google Street View v ČR v listopadu 2011|Google


Přejít na mapu chátrajících domů