Léky

Léky Zdroj: Profimedia.cz

Romové nemusí platit za léky? 10 hoaxů, které Čechům motají hlavy

Internetem v posledních dnech koluje kopie ústřižku složenky, jež naznačuje, že obyvatelka mosteckého sídliště Chánov pobírá sociální dávky ve výši 35 tisíc korun. Informace, kterou přes sociální sítě šíří tisíce lidí, podle serveru Hoax.cz jednoznačně patří do dlouhého seznamu vymyšlených zpráv, matoucích české uživatele.

 

Internetové hoaxy a řetězové zprávy mají na výše zmíněném serveru dokonce vlastní žebříček. Které z nich se v posledním měsíci šířily nejvíce?

 

1. Šok v lékárně - kdo nemusí platit za léky

Úryvek z hoaxu: "Do minulého týdne jsem to netušil, ale romové nemusí platit za léky. Byl jsem v lékárně koupit dětem kapky na kašel a do nosu atd. Přede mnou byla menšina, vybrali si léky a pak vytáhli papír ze sociálky, ... lékárnice ho potvrdila a odešli. Ptal  jsem se, co to bylo a ona mi sdělila, že jsou sociálně slabí, tak jim stát platí léky."

 

2. Recyklované mléko

Úryvek z hoaxu: "Mléko v tetrapaku, které se nespotřebuje do konce trvanlivosti, prodejce  vrátí zpracovateli. Zpracovatel otevře obal, mléko opětovně převaří a opět  zabalí. Mohou tak učinit max. 5 krát. Zespodu krabice je pod zalepeným záhybem číslo 12345, kde  jedno z čísel chybí. Tato chybějící cifra udává,  kolikrát už bylo mléko "recyklováno". Tj. 12 45 znamená, že bylo převařeno 3 krát. Tak dobrou chuť."

 

3. Life is beautiful

Úryvek z hoaxu: "Prosím, buďte zvláště opatrní při používání e-mailů jako jsou Yahoo, Hotmail, AOL a další. Tato informace přišla dnes ráno jak od Microsoft tak od Norton. Prosím, pošlete to každému, kdo má přístup k internetu Můžete dostat na první pohled neškodný e-mail s prezentazí v Power Point nazvanou "Life is beautiful". Pokud jej obdržíte, za žádnou cenu prezentaci NEOTVÍREJTE a okamžitě ji vymažte. Pokud ji otevřete, na vaší obrazovce se ukáže zpráva "It is too late now, your life is no longer beautiful." Následně ZTRATÍTE VŠE ve vašem PC a osoba, která vám toto zaslala získá přístup k vašemu jménu, emailu a heslu."

 

4. Microsoft rozdává peníze

Úryvek z hoaxu: "Prosim Vas, neberte to na lehkou vahu. Bill Gates se rozhodl podelit se o sve bohatstvi. Pokud tohle budete ignorovat, pozdeji Vas to muze mrzet. Microsoft a AOL jsou ted nejvetsi Internetove spolecnosti a aby se ujistili, ze Internet Explorer zustava nejrozsirenejsim programem, rozebehli e-mailovy beta test. Jestli preposlete tento mail svym pratelum, Microsoft to zjisti (pokud jste uzivatelem Microsoft Windows) do dvou tydnu. Za kazdeho cloveka, kteremu tento mail preposlete, Vam Microsoft zaplati $ 245, za kazdeho cloveka, kteremu to poslete a on take, Vam Microsoft zaplati dalších $243, a za kazdeho tretiho cloveka, ktery tuto zpravu obdrzi, Vam zaplati $ 241."

 

 

5. Pangasius - je to k jídlu?

Úryvek z hoaxu: "Máte rádi ryby.............? Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá, jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto  chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit, naše ryby jsou kvalitní a dobré."

 

6. FACEBOOK - nepřijímejte žádost o přátelství...

Úryvek z hoaxu: "PROSÍM O POZORNOST VŠECHNY MAMINY A HOLČINY!!!!!!JE MEZI NÁMA ÚCHYLÁK JEHO FACEBOOK JE P**** U**** Z M**** A OBTĚŽUJE MALÉ HOLKY A SLEČNY!!!VITIPOVAL SI PÁR LIDÍ DOSPĚLÍCH!POSLAL ŽÁDOST O PŘÁTELSTVÍ A U JEJICH PŘÁTEL POTOM VYBRAL HOLČIČKY A SLEČNY A OSLOVIL JE.NECHEJTE HO ZABLOKOVAT A PROSÍM O SDÍLENÍ!KAMARÁDKY DCERKY SE TEN HAJZL PTAL KAM CHODÍ DO ŠKOLY!!!!VŠE MÁ JIŽ POLICIE ČR"

 

7. MARGARÍNY a zdravotní riziko (Rama s nama)

Úryvek z hoaxu: "Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět. Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla."

 

8. Slovenčina - nejtěžší jazyk na světě

Úryvek z hoaxu: "27. septembra sa v Paríži konalo konzorcium jazykovedcov s celého sveta. Po ôsmich rokoch bádania, skúmania a študovania vydali rubriku desiatich najťažších a najľahších jazykov na tejto planéte. Do úvahy sa bral vývoj jazyka, úprava pravopisu, štýl písma, znaky, reč, história jazyka a gramatika jazyka. ... Najťažším jazykom akým sa hovorí na tejto planéte je Slovenčina. A to pre jej gramatickú štruktúru a „mobilitu slov a slovných spojení" ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov. (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej vybrané slová, a hlavne mäkké a tvrdé „ i, y „ , skloňovanie prídavných mien a slovies, v podstate sa v slovenskom jazyku skloňujú takmer všetky slová."

 

 

9. V nouzi zadej PIN opačně

Úryvek z hoaxu: "Oficiálně z banky: Jakmile se ocitnete v situacii a musíte pod nátlakem vybrat peníze z bankovního automatu na požádáni/přinuceni nasilnikem, zadejte svůj PIN opačně: to je od konce - např. máte-li 1234, tak zadáte 4321, automat vám peníze přesto vydá, ale též současně přivolá policií, která vám přijde na pomoc. Tato zpráva byla před nedávnem vysílaná v TV, protože málo lidí využívalo tuto skutečnost, protože o tom nevěděli. Přepošlete toto co nejvíce lidem."

 

10. Banánová kaše od Nestlé

Úryvek z hoaxu: "Rodičia pozor! Firma NESTLE prosí každého, aby vrátil naspäť banánovú kašu s dátumom spotreby 2012, lebo sa v nej našli úlomky skla! Čiarový kód výrobku je : 7613033089 73. Prosím, zdielaj v záujme bezpečia bábätiek, aj keď nie si rodič. Prosím, pomôž a poštuj-môžeš zachrániť jedno z bábätiek!!!!!!"