Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Profimedia.cz

Zuckerberg: Facebooku se nebojte. Data vám za zády sbírá Google a Microsoft

Ne Facebook, ale společnosti jako Google, Yahoo! a Microsoft představují pro uživatele bezpečností riziko. Myslí si to zakladatel výše jmenované sociální sítě Mark Zuckerberg, který byl společně s provozní ředitelkou Facebooku Sheryl Sandbergovou hostem pondělního pořadu moderátora Charlieho Rose na americké stanici PBS.


"Pokud se podíváte na některé společnosti, ať je to Google, Yahoo!, nebo Microsoft, které mají vyhledávací prostředí a reklamní sítě, disponují také obrovským množstvím informací o vás samých. Jde o to, že je sbírají za vašimi zády," řekl podle blogu The Huffington Post Zuckerberg.

 

Facebook, který v posledních letech čelil řadě kontroverzí souvisejících s právě s nastavením soukromí, je prý v otázce nakládání s osobními informacemi daleko šetrnější. Podle Zuckerberga společnost shromažďuje pouze ty údaje, které se uživatel rozhodne sdílet v rámci sociální sítě.

 

Přestože "neviditelný" sběr dat, který je vlastní Googlu, představuje podle šéfa Facebooku skutečnou hrozbu, sdílení informací přes největší světovou sociální síť údajně děsí internetové uživatele víc. Zuckerbergovo vysvětlení tohoto paradoxu je prosté; Facebook uživatelům jasně ukazuje, co všechno o sobě sdílejí.

 

 

Mezi technologickými velikány podle Zuckerberga panuje rivalita, pochybuje ale, že by měla některá ze společností výrazně navrch. "Jde o skutečné soupeření. Nemyslím si ale, že jsme v takové situaci, kdy by jedna společnost vyhrála vše," řekl moderátorovi Roseovi.

 

"Myslím, že v nekterých ohledech je Google soutěživější než jsme my a jistě se snaží vytvořit svoji vlastní malou verzi Facebooku," neodpustil Zuckerberg komentář ke konkurenční sociální síti Google+. "Ale když se podívám na Amazon a Apple, vidím společnosti, které jsou nám extrémně blízko."

 

 

Kromě toho se šéf Facebooku před ostříleným moderátorem rozpovídal i o neochotě čínských úřadů, které sociální síť ve vlastní zemi blokují, o vlastním vztahu se zesnulým zakladatelem Applu Stevem Jobsem a "trochu zveličené" roli sociálních sítí v průběhu arabského jara.


"Tím myslím, že doufám, že Facebook a jiné internetové technologie dokázaly pomoci lidem. Ale nepředstírám, že kdyby Facebook neexistoval, nic takového by nebylo možné. Samozřejmě, že bylo," citovala Zuckerberga agentura AFP.