Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Profimedia.cz

1. Barack Obama, prezident USA
2. Vladimír Putin, premiér Ruské federace
3. Hu Jintao, prezident Čínské lidové republiky
4. Angela Merkelová, kancléřka Německa
8. Bill Gates, zakladatel Microsoftu
10
Fotogalerie

Nejmocnější lidé planety? Nejen Obama a Putin, ale i Mark Zuckerberg

Stejně jako každý rok dal i letos americký časopis Forbes dohromady žebříček nejmocnějších lidí světa. Tvoří jej sedmdesát jmen politiků, náboženských vůdců, šéfů významných organizací, ale i třeba zakladatelů technologických společností, které mají v dnešní globalizované společnosti skutečnou váhu.

 

První tři pozice patří nejvýznamnějším světovým politikům. První místo patří prezidentovi USA Baracku Obamovi, druhou příčku okupuje ruský premiér Vladimír Putin (prezident Dmitrij Medvěděv skončil paradoxně až na 59. místě) a třetí pozice připadla hlavě Čínské lidové republiky Hu Jinaovi. Nejvýznamnější ženou, která obsadila čtvrté místo, je podle Forbesu německá kancléřka Angela Merkelová.

 

Nejmocnější osobností počítačového průmyslu je podle Forbesu stále Bill Gates, který se za poslední rok dokonce posunul z desátého na páté místo. Těsně ho následuje jediný zástupce generace dvacátníků v žebříčku, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, který skončil na devátém místě. V roce 2010 přitom okupoval čtyřicátou pozici. Nejmocnějším náboženským vůdcem je pak podle časopisu papež Benedikt XVI.

 

 


Forbes hodnotí podle serveru The Next Web význam osobností na základě čtyř kritérií: nad jakým počtem lidí má daný člověk moc, jaké jsou jeho finanční zdroje, jaký má vliv v různých sférách společnosti a jak aktivně se svou mocí nakládá. Poslední kritérium vyřazuje z žebříčku neaktivní dědice velkého jmění a průmyslové magnáty v důchodu.

 


Deset nejmocnějších lidí světa:

1. Barack Obama (prezident USA)

2. Vladimír Putin (premiér Ruské federace)

3. Hu Jintao (prezident Čínské lidové republiky)

4. Angela Merkelová (kancléřka Německa)

5. Bill Gates (zakladatel Microsoftu)

6. Abdulláh bin Abdúl Azíz al Saúd (král Saúdské Arábie)

7. Papež Benedikt XVI (hlava římskokatolické církve)

8. Ben Bernanke (předseda výboru guvernérů Federálního rezervního systému Spojených států)

9. Mark Zuckerberg (zakladatel sociální sítě Facebook)

10. David Cameron (premiér Velké Británie)



Kompletní žebříček najdete ZDE