Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk.

Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk. Zdroj: ČTK / AP / Sergei Vedyashkin

Vyšetřovatelé v Krasnogorsku.
Vyšetřovatelé v Krasnogorsku.
Útočníci měli v Krasnogorsku střílet kalašnikovem.
Vyšetřovatelé v Krasnogorsku.
Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk.
23
Fotogalerie

FSB oznámila Putinovi zadržení 11 lidí, včetně čtyř podezřelých z útoku u Moskvy. Počet obětí stoupl na 115

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o zadržení 11 lidí, včetně čtyř přímých podezřelých z účasti na pátečním teroristickém útoku, oznámil dnes Kreml. Útok v koncertním sále v Krasnogorsku u Moskvy si podle posledních informací vyžádal více 115 obětí. Kreml ve vyjádření, ze kterého citovaly ruské tiskové agentury, označil zadržené podezřelé za "teroristy, bezprostředně se podílející na útoku". Bezpečnostní složky dál pátrají s cílem odhalit základnu skupiny.

Dříve jeden z ruských poslanců informoval o zadržení dvou osob podezřelých z pátečního útoku. Podle Alexandra Chinštejna, šéfa jednoho z výborů dolní komory ruského parlamentu, zastavili příslušníci ruských bezpečnostních sil v Brjanské oblasti na západě Ruska s použitím střelby bílý automobil, po kterém bylo v souvislosti s pátečními událostmi vyhlášeno pátrání.

Jeden muž byl zadržen na místě, druhý později, po ostatních pasažérech se dál pátrá. V autě byla nalezena pistole, zásobník k útočné pušce a cestovní pasy občanů Tádžikistánu, uvedl podle TASS Chinštejn.

"Podle předběžných informací vůz Renault, v kterém se přemisťovali podezřelí, byl v noci objeven u vesnice Chacuň v Brjanské oblasti. Vůz nezastavil, jak požadovali strážci zákona, a pokoušel se ujet," vylíčil Chinštejn na sociální síti. Dodal, že policisté při pronásledování použili zbraně a auto se převrátilo.

"Jeden terorista byl zadržen na místě, ostatní se ukrylyí v lese. V důsledku pátrání byl přibližně ve 3:50 (asi 01:50 SEČ) objeven a zadržen druhý podezřelý. Pátrání po ostatních pokračuje. K operaci se připojily všechny bezpečnostní úřady," dodal.

Útok v Krasnogorsku si podle předběžných informací vyžádal více 115 mrtvých a přes stovku raněných, z nichž někteří jsou v kritickém stavu. K odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Šlo o nejkrvavější teroristický útok Rusku v posledních letech.