Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala (ODS) Zdroj: Úřad vlády ČR

Česko se vyslat vojáky na Ukrajinu nechystá, řekl Fiala v reakci na Fica. Tusk zváží budoucnost V4

Česko se nechystá vysílat vojáky na Ukrajinu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) před cestou na summit o pomoci Ukrajině do Paříže. Reagoval na vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, že několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto zemí, která se už dva roky brání ruské invazi. Stejně se podle premiéra nikdo nemusí bát, že by se v České republice uvažovalo o nějaké formě povinné vojny. Současně předseda vlády konstatoval, že nebude dopředu komentovat všechny nápady, které na jednání dvacítky lídrů zazní. Den poté se má v Česku konat summit premiérů skupiny V4, své rozladění ze Slovenska a Maďarska vyjádřil také polský premiér Donald Tusk.

Na summitu v Paříži se bude podle Fialy večer jednat nejen o dodávkách munice a techniky, ale i o budování dlouhodobých výrobních kapacit zbrojního průmyslu v Evropě i na Ukrajině a také o pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. K Ficovi uvedl, že má dlouhodobě opačné názory než on. "Nebudeme ustupovat agresivnímu zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a ustoupíme agresorům," řekl. Důležité je udržet ruskou agresivitu co nejdál od našich hranic, uvedl rovněž.

Pařížské setkání hostí francouzský prezident Emmanuel Macron. Francouzští představitelé tvrdí, že Macron je odhodlán vyslat Moskvě signál, že v Evropě nepanuje "únava z Ukrajiny", a to navzdory obavám ohledně pokračování podpory ze strany USA. Summit se odehrává v době druhého výročí ruského vpádu na Ukrajinu.

Nedorazí například maďarský premiér Viktor Orbán, považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdíl od původních informací francouzského tisku přijede Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině. V neděli uvedl, že z agendy jednání "běhá mráz po zádech" a na dnešek kvůli summitu svolal mimořádné jednání vlády a zasedání bezpečnostní rady státu. Před odletem hovořil o údajném záměru některých zemí vyslat na Ukrajinu vojáky, což by podle něj znamenalo eskalaci konfliktu.

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica k Ukrajině se podle jeho českého protějšku Petra Fialy nepochybně projeví na úterním jednání předsedů vlád Visegrádské skupiny (V4) v Praze. "Neříkám, že je to moje největší radost se tady setkávat s kolegy, se kterými v řadě klíčových věcí vlastně nesouhlasím. Mám na mysli maďarského a slovenského předsedu vlády. Nicméně vést dialog musíme, někdo to dělat musí," řekl Fiala. Alternativa, že "se nebudeme bavit", podle něj hrozí zablokováním některých rozhodnutí důležitých pro bezpečnost a budoucnost země. "Potřebujeme nacházet jednotu v klíčových věcech pro EU, i když je to složité. I pro to setkání ve formátu V4," dodal.

Úterní summit visegrádské čtyřky v Praze ukáže, zda má V4 ještě smysl, anebo nikoliv, prohlásil polský premiér Donald Tusk v souvislosti s dvojznačnými postoji Bratislavy a Budapešti k válce ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině. Tusk dnes podle polské tiskové agentury PAP uvedl, že jej šokoval projev slovenského premiéra Roberta Fica k druhému výročí války na Ukrajině.

Předseda polské vlády podle agentury AFP usoudil, že není možný "žádný kompromis" s neochotou šéfů maďarské a slovenské vlády podpořit Ukrajinu čelící ruské agresi. "Je paradoxní, že z Budapešti a Bratislavy přicházejí tak dvojznačné signály, pokud jde o Putina a Rusko," řekl podle PAP.

"Až se vrátím z Prahy z tohoto setkání, řeknu otevřeně, zda má Visegrádská skupina ještě smysl, anebo ne. Tento summit mnoho objasní," prohlásil šéf polské vlády.