Ilustrační foto. Volební místnosti

Ilustrační foto. Volební místnosti Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Krajské volby 2024: Termín, jak volit a kandidáti

V roce 2024 si třináct krajů České republiky zvolí své zastupitele. Vítězství bude hájit hnutí ANO, které v posledních krajských volbách získalo nejvíce hlasů, a to hned v deseti krajích. Vítěze následně čeká čtyřletý mandát. Kdo může kandidovat, kdy budeme znát přesný termín voleb a proč se v Praze krajské volby nekonají?

Termín krajských voleb

Volby do zastupitelstev probíhají vždy 30 dní před vypršením mandátu předchozích zastupitelů. V roce 2020 se volby odehrály 2. a 3. října, letošní volby tak proběhnou na podzim 2024. Termíny krajských voleb vyhlašuje vždy prezident České republiky, a to nejpozději 90 dnů před jejich zahájením. Souběžně s krajskými se budou konat i volby senátní. 

Kdo může v krajských volbách volit?

Krajské zastupitele může volit každý kdo je občanem České republiky, nejpozději druhý den voleb dosáhl plnoletosti a má trvalé bydliště v obci, která spadá do obvodu daného kraje. 

Obecně volit nemohou osoby s omezenou svéprávností k výkonu volebního práva a ty, na které se vztahuje zákon omezení svobody z důvodu ochrany zdraví lidu.

V případě krajských voleb nemohou volit též osoby, jež vykonávají trest odnětí svobody nebo vykonávají službu vojáka z povolání nebo vojáka v záloze v zahraničí.

Kdo může v krajských volbách kandidovat?

Konkrétní kandidáty a volební programy pro krajské volby budou jednotlivé strany teprve zveřejňovat. Platí, že kandidátní listiny je třeba předat krajskému úřadu nejpozději 66 dní před zahájením voleb.

Kandidovat může každý, kdo může i volit. Jedná se tedy o plnoletého občana České republiky, který má trvalé bydliště v některé z obcí náležících do území obvodu kraje. Zároveň u kandidáta nesmí být jakákoliv překážka ve výkonu volebního práva, jako je omezení svéprávnosti nebo výkon trestu odnětí svobody.

Funkce člena v krajské radě je neslučitelná s některými posty v orgánech státní správy, což je detailně popsáno na webu Ministerstva vnitra ČR.

 

Strany a kandidáti na krajských zastupitelstev

V krajských volbách mohou kandidovat pouze politické strany, hnutí a z nich vytvořené koalice. V krajských zastupitelstvech mají aktuálně největší zastoupení následující politické strany:

  • ANO,
  • Občanská demokratická strana,
  • Česká pirátská strana,
  • Starostové a nezávislí,
  • Starostové pro Liberecký kraj,
  • KDU-ČSL,
  • Česká strana sociálně demokratická,
  • TOP 09,
  • Komunistická strana Čech a Moravy.

Mimo celorepublikových stran a hnutí se objevují i lokální uskupení. Ta působí pouze na úrovni některých měst a krajů, například ProMOST, Ústecké fórum občanů nebo Pro Plzeň.

Systém krajských voleb

Krajské volby se konají jednou za čtyři roky ve všech krajích České republiky mimo Prahu. Poslední volby proběhly v roce 2020. Do zastupitelstva se dle počtu obyvatel v daném kraji volí 45 až 65 členů.

Počet obyvatel krajePočet členů zastupitelstva
Do 600 tisíc45
600 tisíc až 900 tisíc55
Nad 900 tisíc65

 

Pokud během volebního období mandát některého ze zastupitelů zanikne, vybírá se náhradník ze stejného politického hnutí nebo strany, který místo v zastupitelstvu obsadí. V takovém případě je nutné dodržet pořadí na hlasovacím lístku nebo pořadí určené preferenčními hlasy voličů. 

Když není možné vybrat náhradníka, zůstává mandát neobsazený. V momentě, kdy klesne počet zastupitelů na méně než polovinu, bude třeba vyhlásit nové volby. Nové volby se nevyhlašují pouze v případě, že do následujících voleb zbývá půl roku a méně.

Jak volit?

Nejpozději tři dny před volbami obdrží každý volič na adresu svého trvalého bydliště sadu volebních lístků. Novou sadu poskytne na vyžádání i hlasovací komise přímo ve volební místnosti. 

Při hlasování volič prokáže svou totožnost platným občanským průkazem, cestovním pasem nebo předá členovi komise svůj voličský průkaz. Následně obdrží prázdnou obálku opatřenou úředním razítkem, do které může vložit vždy pouze jeden hlasovací lístek, u kterého může využít preferenční hlasy. Zakroužkovat můžete maximálně čtyři kandidáty.

Volební místnosti: Kde volit?

Přesné umístění volebních místností zveřejňuje společně s dalšími informacemi starosta obce, a to nejpozději 15 dní před volbami. Volební místnosti budou otevřeny na dva dny, v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Volební komise

Volební komise se skládá z komisařů navržených jednotlivými politickými stranami, hnutími a koalicemi. Ty doplňují zaměstnanci úřadu navržení starostou a dobrovolníci, kteří se do komise přihlásili na obecním úřadě a splňují zákonem dané podmínky. 

Dobrovolníkem a členem komise se může stát kterýkoliv občan, jenž dosáhl plnoletosti a neexistují u něj žádné překážky pro výkon volebního práva v Česku. Nesmí se ovšem jednat o osobu, která by zároveň ve volbách kandidovala. Komise má vždy alespoň pět členů, ovšem v těch nejmenších volebních okrscích stačí čtyři.

Praha. Proč v hlavním městě krajské volby neprobíhají?

V Praze se krajští zastupitelé nevolí, jelikož obdobnou funkci zastává Zastupitelstvo hlavního města Prahy. To rozhoduje o záležitostech týkajících se hlavního města. Schvaluje rozpočet města, vydává obecně závazné vyhlášky nebo předkládá návrhy zákonů Poslanecké sněmovně. Zastupitelstvo je tvořeno 65 členy a občané hlavního města je volí každé čtyři roky v komunálních volbách.

Výsledky voleb 2020

Poslední krajské volby vyhrálo hnutí ANO, a to ve všech krajích ČR kromě Středočeského, Libereckého a Královéhradeckého. Po celé republice získalo 21,83 procent a 178 mandátů. 

Strana 2020Mandáty 2020Procenta 2020
ANO17821,81 %
Piráti9112,03 %
ODS536,96 %
STAN406,04 %
SPD356,13 %
KDU-ČSL335,10 %
ČSSD284,92 %
SLK221,93 %
KSČM134,75 %
Piráti a STAN131,31 %