Protesty zemědělců v Praze

Protesty zemědělců v Praze Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
Protesty zemědělců v Praze
6
Fotogalerie

Nájezd zemědělské techniky hromadnou dopravu v Praze výrazněji nenarušil

Provoz pražské integrované dopravy (PID) dnešní protest zemědělců zatím výrazněji nenarušil. Zastavený je jen provoz části autobusové linky H1, určené pro přepravu handicapovaných. Zhruba na půl hodiny byl ráno přerušený provoz tramvají na Vinohradské ulici a kvůli průjezdu zemědělské techniky nabíraly zpoždění tramvajové spoje na náměstí I.P. Pavlova. Vyplývá to z údajů na webu pražského dopravního podniku a společnosti Ropid, která plánuje pražskou veřejnou dopravu.

Právě dnes se pražská MHD vrátila ke svým běžným jízdním řádům. Kvůli nižšímu počtu cestujících jezdila letos od 3. ledna podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které znamenají mírné omezení zejména v ranní a odpolední špičce.

Provoz linky H1 je od zhruba 07:15 přerušený mezi zastávkami Jedličkův ústav až Náměstí Republiky, a to v obou směrech. Důvodem je neprůjezdná Legerova ulice, uvádí dopravní podnik na webu.

V 07:45 narušil průjezd traktorů provoz tramvají ve Vinohradské ulici v centru Prahy. Spoje na lince číslo 13 nejezdily do 08:10. Problémy měly podle webu Ropidu také tramvaje v Ječné ulici, kterým kvůli protestů zemědělců trvá déle přejet přes magistrálu.

Velmi omezený dopad zatím má dnešní protestní akce na příměstské autobusové spoje v Praze. Společnost Ropid kolem 08:00 na síti X uvedla, že provoz PID je bez větších komplikací i zpoždění. "Takhle zelené pondělní ráno jsme tu už dlouho neměli," uvedl Ropid s odkazem na přiloženou mapu, ve které jsou spoje jedoucí aktuálně bez zpoždění vyznačeny zelenou barvou.

Na začátku dnešní ranní dopravní špičky se tvořily jen menší kolony v Říčanech a Uhříněvsi. Zpoždění nabralo i několik spojů jedoucích do hlavního města ve směru od Zdib a Nehvizd. Autobusy na lince 398 jezdily brzy ráno mezi Nehvizdy a Černým Mostem z preventivních důvodů po dálnici D11.

Stovky traktorů a dalších zemědělských strojů přijely kvůli protestu do Prahy dnes brzy ráno. Jízda farmářů částečně zablokovala pražskou magistrálu a v centru metropole. Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancovaly.