Ráno po útoku na místě tragédie.

Ráno po útoku na místě tragédie. Zdroj: Blesk:David Malik

Ráno po útoku na místě tragédie.
Ráno po útoku na místě tragédie.
Střelba na FF UK v centru Prahy. (21. prosince 2023)
Uzavřená Valentinská ulice kvůli nahlášené bombě
Uzavřený Mánesův most kvůli střelbě na Filozofické fakultě UK
8
Fotogalerie

Londýnský Scotland Yard ocenil statečnost policistů při zásahu u tragické střelby na FF UK

Velvyslanectví Velké Británie zveřejnilo na síti X dopis, který dnes obdrželo od londýnského Scotland Yardu. Policista, který s přáteli navštívil Prahu v tragický den 21. prosince 2023, byl přímým svědkem nešťastných událostí na Filozofické fakultě. V dopise adresovaném vedení Policie České republiky ocenil statečnost a profesionalitu policistů, kteří při děsivé události pouze lehce vyzbrojeni jako první zasahovali při děsivé střelbě.

Vážený pane,

obracím se na Vás, abych ocenil statečnost Vašich policistů, kteří zasahovali při děsivé události, ke které došlo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze ve čtvrtek 21. prosince 2023.

Dne 21. prosince 2023 jsem byl na dovolené na návštěvě Prahy s přáteli. Odpoledne jsme se ocitli na ulici vedle budovy Filozofické fakulty v době tragické střelby. První okamžik, kdy jsme si uvědomili, že něco není v pořádku, byl, když k budově přijeli dva policisté v neoznačeném autě a okamžitě se rozběhli směrem k budově. Oba měli na sobě civilní oblečení a byli ozbrojeni pouze pistolemi. Poté, co vyskočili z auta a běželi po ulici směrem k náměstí, jsem sledoval, jak odvádějí veřejnost pryč od budovy, zatímco další policisté k ní sprintovali.

Později jsem ve zprávách viděl záběry z kamer policistů, které zveřejnilo vaše oddělení a na nichž je vidět, jak jeden ze dvou policistů na schodišti uvnitř budovy řídí ostatní ozbrojené kolegy. Domnívám se, že je to ještě chvályhodnější, protože v pozdější tiskové zprávě bylo uvedeno, že podezřelý byl těžce vybaven zřejmě automatickými střelnými zbraněmi a měl u sebe značné množství munice. Zdá se tedy, že byl mnohem lépe vyzbrojen než oba policisté, které jsem viděl.

Pracuji jako policista v Londýně a byl jsem nesmírně ohromen rychlostí a profesionalitou policejní reakce. Chtěl bych vyzdvihnout statečnost všech zúčastněných policistů a zejména těch dvou policistů v civilu, které jsme viděli vbíhat do místa plného chaosu a násilí.

Domnívám se, že při rychlé reakci na tuto událost prokázali mimořádnou odvahu. Odhodlání běžet vstříc nebezpečí je často veřejností vnímáno jako základ policejní práce, který sdílejí všechny bezpečnostní složky, ale v praxi je třeba velké nebojácnosti, aby policisté udělali první kroky směrem k ozbrojenému muži, který na druhých páchá smrtící násilí.

Můžete prosím předat naše blahopřání těmto dvěma policistům za jejich vynikající práci tváří v tvář muži, který chtěl zabít co nejvíce lidí. Nepochybuji o tom, že nebýt jednání těchto policistů a jejich kolegů, byl by počet obětí mnohem vyšší.

Oba jsou chloubou vašeho oddělení.