Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů

Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů Zdroj: red

Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů
Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů
Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů
Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů
4
Fotogalerie

Fórum Meltingpot uvádí filmové portréty předních loňských hostů

Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot přináší originální filmové zpovědi natočené s předními hosty minulého ročníku, který loni v červenci již pošesté proběhl v ostravských Dolních Vítkovicích po boku festivalu Colours of Ostrava. O své osobní či profesní zkušenosti a myšlenky se tentokrát podělilo patnáct výjimečných osobností z Česka i zahraničí.

Předpremiéra cyklu Voices of Meltingpot pro partnery festivalu a novináře se uskutečnila 30. ledna v pražském kině Přítomnost, kde měli diváci možnost zhlédnout vybraných pět portrétů. Jejich protagonisty byli autor bestselleru Proč spíme Matthew Walker, světově proslulý expert na dechové techniky a tvůrce konceptu dechových technik Oxygen Advantage Patrick McKeown, aboridžinský zpěvák Ngulmiya Nundhirribala, hudebnice a performerka Ridina Ahmedová nebo archeoložka a popularizátorka AI Sara Polak. Všech patnáct portrétů je nyní zdarma k vidění na Colours.TV, Youtube a na webu Meltingpotu.

„Příběhy, zkušenosti a myšlenky oslovených hostů jsou nadčasové a jsme velice rádi, že se díky projektu Voices of Meltingpot dostávají i mimo okruh našich návštěvníků a kdokoli se k nim může libovolně vracet a nacházet v nich inspiraci,“ uvedla kurátorka fóra Meltingpot a zároveň ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Filmy již potřetí natočil Ústav filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Jejich scenáristkou a režisérkou je Monika Horsáková, která stojí i za střihovou skladbou a hudební režií snímků, za kamerou stáli Ondrej Zelenec, Jan Vlček a Filip Neminarz. Součástí produkčního týmu jsou také další profese, např.  mistr zvuku, asistent režie, kolorista, maskér či překladatel. Na produkci jednoho filmu se podílelo až 14 lidí.

„Projekt je unikátní nejen širokým tematickým záběrem, ale také okolnostmi, za kterých vzniká. Natáčení totiž probíhá přímo v areálu, což s sebou nese množství úskalí,“ upřesňuje Monika Horsáková. „Projekt vizuálně vychází z metody Errola Morrise a pracuje s pohledem respondenta přímo do kamery. Natáčeli jsme ale na tři kamery – kromě eye direct ještě na dvě observační, což nám umožnilo kreativnější možnosti ve střihu filmů i v práci s jejich rytmem, atmosférou a emocemi,” dodává režisérka projektu. Práce na výrobě jednoho filmu trvala přibližně týden, výsledné portréty mají okolo 10 minut.

Všech 15 portrétů je nyní zdarma k vidění na Colours.TV, Youtube a webu Meltingpotu.

Projekt Voices of Meltingpot bude pokračovat také v rámci nadcházejícího ročníku mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, který proběhne spolu s festivalem Colours of Ostrava 17. až 20. července v Dolních Vítkovicích. Mezi letošními předními hosty jsou například spisovatel Irvine Welsh, profesor psychologie a behaviorální ekonomie Dan Ariely, biologové Rupert Sheldrake a jeho syn Merlin Sheldrake, fyzičky Fabiola Gianotti a Dana Drábová, psychiatr Jiří Horáček, lékař Tomáš Šebek nebo ultramaratonec Miloš Škorpil s manželkou Danou Škorpilovou, která působí jako trenérka fitness a výživová poradkyně.