Protest zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)

Protest zemědělců v Berlíně. (15.1.2024) Zdroj: ČTK / Monika Skolimowska

Protest německých zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)
Protest zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)
Protest zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)
Protest německých zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)
Protest německých zemědělců v Berlíně. (15.1.2024)
8
Fotogalerie

Traktory ochromily Berlín. Němečtí farmáři zablokovali centrum na protest proti vládním škrtům

Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu v nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. Blokády dnes policie ohlásila nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, mimo jiné z Hamburku a Brém.

Do Berlína se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími zemědělskými stroji sjížděli už od víkendu. Podle policie na demonstraci přišlo asi 8500 lidí, ve městě je pak přes 6000 zemědělských a nákladních vozidel. Šéfka berlínské policie Barbara Slowiková oznámila, že na bezpečnost v ulicích během protestů dohlíží asi 1300 policistů.

Dnešní demonstrace, která je vyvrcholením týdenní vlny protestů, je poklidná. Policie nicméně zabránila farmářům vjet do centra města s močůvkou a hnojem. "Nechceme, aby byl odpad vyložen v ulicích, jako se tomu v uplynulých dnech stalo," řekla Slowiková s tím, že přívěsy bez nákladu tak mají průjezd volný.

Zablokována byla v Berlíně nejen vládní čtvrť u Braniborské brány, ale celý bulvár 17. června od této významné památky až po náměstí Theodora Heusse na západě metropole. Policie musela opakovaně rozšířit odstavné plochy, aby zemědělci mohli své stroje zaparkovat.

Traktory se zaplnilo také Postupimské náměstí v centru. Zemědělci rovněž za hlasitého troubení vypravili řadu kolon, které projížděly širším centrem města. Příležitost spatřit různé zemědělské stroje ve velkém počtu využila řada školek a škol, ze kterých se učitelé a vychovatelé s dětmi vypravili do ulic. Prohlídku traktorů dnes zařadil na program turistické návštěvy také mladý pár z Prahy, který zpravodaj ČTK náhodně potkal nedaleko kancléřství.

"Hledáme, jak se k demonstraci dostat. Musíme také přesně zjistit, kvůli čemu se protest koná. Kolon traktorů jsme si všimli už ráno," řekla dvojice.

Kvůli uzavřeným silnicím se do problémů dostali spolu s řidiči osobních aut rovněž cestující v hromadné dopravě, některé autobusové linky totiž nevyjely. Dopravní podnik BVG doporučil cestujícím přestoupit na metro a na městskou železnici.

Přítomnost rozzlobených zemědělců, kteří nesouhlasí s úspornými opatřeními vlády kancléře Olafa Scholze, je v Berlíně jasně slyšet od neděle. Farmáři po celou noc troubili, aby na protest upozornili.

Ačkoli měla dnešní demonstrace v Berlíně završit týden protestů, chtějí zemědělci v akcích pokračovat také v příštích dnech. Policie v saském Budyšíně dnes sdělila, že pro příští dny má nahlášeno několik blokád dálničních nájezdů. V protestech chtějí pokračovat i další saští zemědělci, mimo jiné v okolí Saské Kamenice.

Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.