Většinu problémů si Trump svým chováním navařil sám, ale pro lidi, kteří sledují politiku jen okrajově, je rozhodující informace, že jednoho ze dvou hlavních uchazečů na prezidentský úřad chtějí jiní politici vyloučit z volební soutěže.

Většinu problémů si Trump svým chováním navařil sám, ale pro lidi, kteří sledují politiku jen okrajově, je rozhodující informace, že jednoho ze dvou hlavních uchazečů na prezidentský úřad chtějí jiní politici vyloučit z volební soutěže. Zdroj: Profimedia.cz

Petr Sokol: Trumpovo vyloučení z voleb. Většinu problémů si exprezident způsobil sám svým chováním

Třetí Trumpova bitva o Bílý dům, která formálně začne prvními primárkami v polovině tohoto měsíce, slibuje být ještě tvrdší a pro pozorovatele pikantnější než její dvě předcházející dějství.

Možná nejmarkantnějším dokladem této skutečnosti se stal poslední vývoj, kdy se orgány některých států pokoušejí pravděpodobného prezidentského kandidáta pravicových republikánů – Donalda Trumpa – diskvalifikovat z voleb. Trump, který se kromě toho potýká s bohatou paletou trestních obvinění a soudních procesů proti sobě, se už proti rozhodnutím orgánů ve státech Colorado a Maine odvolal k Nejvyššímu soudu USA. Ten je americkou obdobou našeho Ústavního soudu a bude mít ve věci poslední slovo i proto, že argumenty pro diskvalifikaci z volebního procesu vycházejí přímo ze znění ústavy.

Přes tento fakt ale platí, že pokus o vyloučení jednoho z hlavních kandidátů je důkazem, že v americké politice už definitivně panuje atmosféra vycházející z toho, čemu se říká cancel culture. Političtí protivníci se stali takovými nepřáteli, že si část politiků i občanů myslí, že by bylo nejlepší je z voleb vyloučit. Ač je konkrétně vylučování z voleb aktuálně větrem, který fouká z demokratické části politického spektra, není možné si myslet, že podobná atmosféra, jen v opačném gardu, nepanuje také u významné části republikánů. Souboj v letošních prezidentských volbách se zkrátka vede z obou stran za použití všech dostupných prostředků.

Neprohra

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!