.

. Zdroj: HOT CHIP

.
.
.
.
.
6
Fotogalerie

Inspekce zakázala prodej extrémně pálivých chipsů společnosti Hot-Chip

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pozastavila prodej extrémně pálivých chipsů Hot Chip Challenge české společnosti Hot-Chip. Uvedl to dnes pro server Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Inspekce prodej zakázala na základě upozornění z evropského systému a zahájila kontrolu. Firma svůj produkt propaguje na sociálních sítích, kde se lidé vyzývají k tomu, zda dokážou extrémně pálivé chipsy sníst. Jednatel společnosti Hot-Chip Viktor Šodek řekl ČTK, že zatím rozhodnutí SZPI nebude komentovat.

„Čekáme na oficiální vyjádření inspekce. Zatím je to pozastavené a je to pozastavené z důvodu vysokého obsahu kapsaicinu," řekl Šodek. Už dříve firma uvedla, že všechny její produkty splňují požadavky legislativy. „Oni teď tu legislativu upravují. Čekáme, co bude v tom zdůvodnění, ať na to můžeme zareagovat," řekl jednatel. Firma má sídlo nedaleko Ostravy v Paskově na Frýdecko-Místecku.

Firma svůj produkt prodává po jediném kusu v krabičce ve tvaru rakve. Na sociálních sítích ho propaguje v češtině i angličtině. „Ochutnej Hot Chip Challenge i ty a zažij pocit pekelného žáru, který ti spálí jazyk na uhel," uvádí v jednom ze svých příspěvků na facebooku.

Itálie a Francie

Italská média o víkendu uvedla, že tamní antimonopolní úřad zahájil kvůli prodeji chipsů Hot Chip Challenge řízení. Je namířeno proti společnosti Dave's, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu. Podle italského úřadu firma při distribuci a marketingu využívá prvek výzvy ke zvýšení atraktivity a prodeje produktu, což vede zejména mladé spotřebitele k nerespektování běžných pravidel opatrnosti, uvedl list Corriere della Sera.

Na jaře chipsy Hot Chip Challenge kvůli obavám ohledně jejich bezpečnosti stáhl z prodeje jeden ze supermarketů ve Francii. Vedení společnosti Hot-Chip tehdy ČTK sdělilo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplnění legislativy, ale pouze po rozhodnutí manažera pobočky.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách," uvedla tehdy firma ve svém písemném prohlášení.