nahoru

Všechny chutě pekla: Pražská firma rychle dobývá se svým chilli svět

Kryštof Pavelka 3. prosince 2021 • 06:30
Všechny chutě pekla: Pražská firma rychle dobývá se svým chilli svět
foto: Zbyněk Pecák

Češi v posledních letech přijali gastronomickou subkulturu pálivých a ještě pálivějších produktů z původně tropických a subtropických chilli papriček plně za svou. Lukáš Zach na tuto ostrou vlnu naskočil, a ta ho dokonce vynesla mezi světovou chilli elitu.

„Nedávno mě pozvali do Českého rozhlasu, byla to taková poradna o pěstování chilli a věcech kolem. Volala starší posluchačka a ptala se, že její muž má v poslední době potíže se žaludkem a je vášnivý jedlík chilli. A jestli prý to nemůže být tím. Zeptal jsem se jí, zda manžel moc nepije alkohol. A ona na to, že samozřejmě pije, už spoustu let, ale tím to určitě být nemůže. Nějak jsem to zahrál do autu,“ směje se třicátník Lukáš Zach a otevírá jeden ze skleníků v zahradnictví v pražských Modřanech.

Z rostlin, které rodí zeleninu, na níž postavil svůj úspěšný byznys, zbyly teď, na konci listopadu, už jen chrastící stvoly. Ale poptávka po pestech, chilli omáčkách a dalších produktech, s nimiž jeho firma Zach’s pesto & chilli posbírala v posledních letech celou řadu nejvyšších ocenění na největších tuzemských i domácích gastro festivalech, rozhodně nepolevuje ani přes zimu.

Všechny barvy pekla

„Tohle je Carolina Reaper, nejpálivější chilli paprička na světě. Měla by mít přes dva milióny Scoville jednotek, i když já na to tolik nehraju, zajímá mě hlavně chuť,“ vysvětluje Lukáš a drží v ruce nažloutlý, typicky hrbolatý plod.

Premium

Přečtěte si pokračování článku s předplatným Premium

Získejte neomezený přístup již od 49 Kč měsíčně




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.