Kouř nad Gazou

Kouř nad Gazou Zdroj: Reuters

Boje v Gaze (14.11.2023)
Kouř nad Gazou
Boje v Gaze (14.11.2023)
Izraelští vojáci v Gaze
Nad Gazou stoupá dým při pohledu z jižního Izraele
11
Fotogalerie

Izraelské síly operují v největší nemocnici v Gaze. Uvnitř mohou být i tisíce lidí

Izraelské jednotky provádí "precizní a cílený" zásah proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v areálu největší nemocnice v Pásmu Gazy, oznámila armáda v prohlášení na sociální síti X. Operace se podle ní týká jisté části nemocnice Šífa a zakládá se na nespecifikovaných informacích zpravodajců a "operační nutnosti". Přesný cíl ani počet zapojených vojáků Izraelci neoznámili.

Zásah přišel poté, co byly v posledních dnech hlášeny boje mezi Izraelci a ozbrojenci Hamásu v bezprostřední blízkosti areálu. V tom bylo před izraelskou invazí asi 1500 pacientů, areál se také v posledních týdnech stal útočištěm tisíců lidí prchajících před izraelským bombardováním. Podle izraelské armády a americké vlády byla pod nemocnicí skrytá infrastruktura Hamásu.

Podle nového prohlášení armáda v úterý dala příslušným orgánům v Gaze ultimátum, aby veškeré vojenské aktivity v nemocnici Šífa skončily. "Bohužel se tak nestalo," uvádí komuniké. Hamás odmítá tvrzení, že využívá nemocnice pro své aktivity včetně zadržování rukojmích, a v nočním prohlášení připsal zodpovědnost za vývoj i americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.

V nemocnici Šífa podle světových médií zřejmě zůstávaly tisíce lidí včetně stovek pacientů. Areál je od víkendu bez elektřiny a v posledních dnech přicházely zprávy, že za rychle se zhoršujících podmínek museli lidé v hromadném hrobě pohřbít desítky těl včetně novorozenců, kteří byli předtím v inkubátorech. Televize Al-Džazíra uvádí, že úřady v Gaze před nočním útokem dostaly od Izraelců varování, na které nejmenovaný palestinský činitel reagoval mimo jiné slovy, že chodby nemocnice jsou plné lidí.

Izraelská strana tvrdí, že v uplynulých dnech umožnila "rozsáhlou evakuaci" areálu. "Síly IDF (zkratka izraelské armády; pozn. ČTK) zahrnují zdravotnické týmy a mluvčí arabštiny, kteří prošli speciálním výcvikem, aby se připravili na toto složité a citlivé prostředí," uvedla armáda k zásahu v nemocnici. Cílem je podle ní vyhnout se jakékoli újmě vůči "civilistům používaným Hamásem jako lidské štíty".

Izraelská armáda pokračuje v dobývání Gazy zahájeném na konci října v reakci na bezprecedentní útok, při němž bojovníci Hamásu na izraelském území zabili na 1200 lidí a dalších přes 200 unesli. Odvetné bombardování si podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví Pásma Gazy vyžádalo přes 11.000 mrtvých.

Nemocnice Šífa podle Světové zdravotnické organizace (WHO) od začátku týdne není schopná poskytovat lékařskou péči. Jistý zdravotník v úterý večer řekl televizi Al-Džazíra, že v okolí areálu probíhala "neustálá střelba, neustálé bombardování", později doplnil, že terčem se stala i samotná nemocnice a že v areálu jsou tanky a buldozery. "Všude slyšíme výbuchy," uvedl.

Zpravodajská společnost BBC zase citovala svědka, podle kterého vojáci při vstupu do nemocnice použili dýmovnici. "Viděl jsem, jak vojáci vstupují do specializovaného chirurgického oddělení," uvedl muž.

Palestinská samospráva působící na okupovaném Západním břehu Jordánu podle agentury Reuters v reakci na zásah v nemocnici Šífa uvedla, že přisuzuje izraelským jednotkám plnou zodpovědnost za životy zdravotníků, pacientů a uprchlíků. Izraelce obvinila z "nových zločinů proti lidskosti".