Malé pietní místo vzniklo také před Schwarzenberským domem ve Voršilské ulici

Malé pietní místo vzniklo také před Schwarzenberským domem ve Voršilské ulici Zdroj: Blesk

Karel Schwarzenberg
První svatba Therese a Karla v tyrolském Seefeldu (1967)
Karel Schwarzenberg na návštěvě Bílého domu (4.6.2007)
Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem z roku 2018.
Zesnulý Karel Schwarzenberg a europoslanec Alexandr Vondra na pohřbu Filipa Topola
10
Fotogalerie

Rozloučení se Schwarzenbergem bude 9. prosince ve svatovítské katedrále. Pohřeb bude se státními poctami

Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem, zakladatelem TOP 09 a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince. ČTK to dnes řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík, dodal. Další informace k podobě obřadu zatím nemá. Schwarzenbergova rodina nabídku pohřbu se státními poctami přijala.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni, kde byl poslední dny hospitalizovaný kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Předtím byl v nemocnici v Praze. Bylo mu 85 let.

Vzhledem k původu, známosti, významu a prestiži, které se Schwarzenberg za svého života těšil, se očekává, že se do Prahy na poslední rozloučení sjedou smuteční hosté z řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů.

Po obřadu ve svatovítském chrámu má rodina podle zatím nepotvrzených informací uložit ostatky zesnulého do rodové hrobky u zámku Orlík v jižních Čechách. Zástupci rodiny zatím bližší informace nesdělili.

Halík v CNN Prima NEWS uvedl, že si Schwarzenberg přál poslední rozloučení v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Z kapacitních důvodů to však nebylo možné. "Náš kostel, byť je velký, by nepojal všechny, rodina se proto nakonec rozhodla, že to bude v katedrále svatého Víta a bude to 9. prosince," řekl Halík, který je farářem této akademické farnosti. "Já jsem byl požádán, abych podle přání Karla Schwarzenberga při té mši kázal," dodal Halík.