Video placeholde
Karel Schwarzenberg na dovolené  v rakouských Alpách
S hraběnkou Therese se vzali dvakrát, zde poprvé v roce 1967 (podruhé v roce 2008)
Na oslavě svých třiapadesátých narozenin si přiťukává s Václavem Havlem
Rok 1997
S legendárním americkým kytaristou a zpěvákem Frankem Zappou, kterého pozval do Prahy jeho fanoušek, prezident Václav Havel, rok 1990
15
Fotogalerie

Viliam Buchert: Karel Schwarzenberg byl maskot TOP 09 a mnohem víc Čech než většina ostatních lidí

V sobotu 11. listopadu zemřel Karel Schwarzenberg. Zapsal se velmi silně do moderních dějin České republiky. S humorem sobě vlastním říkal, že se zabývá politikou, protože se politika zabývala jím. Jaký ale byl politik a jaký to byl člověk? I na tyto otázky odpovídáme s šéfredaktorem Reflexu Viliamem Buchertem, který se s Karlem Schwarzenbergem v uplynulých třiceti letech nesčetněkrát setkal.

Ačkoliv prožil velkou část života v zahraničí, po celou tu dobu byl na dění ve své vlasti pevně napojen. I během komunistické totality Československo navštěvoval a spolupracoval s disentem. Po sametové revoluci nastoupil na Hrad k Václavu Havlovi coby kancléř. Tam se začala psát jeho politická kariéra ve službách českého státu. Byl následně senátorem, poslancem, ministrem, místopředsedou vlády a v roce 2013 kandidoval na prezidenta. Ve všech těchto funkcích prokazoval nebývalou osobitost i nadhled a rozhodně s ním nebyla nuda.

Jaký byl Karel Schwarzenberg člověk? Jak vnímal mezinárodní politiku a jaké měl názory? S kým si byl blízký a s kým se nemusel? A bude mít státní pohřeb? Dozvíte se ve videu.