Summit G20 v Indii, (9.09.2023).

Summit G20 v Indii, (9.09.2023). Zdroj: Reuters

Summit G20 v Indii, (9.09.2023).
Summit G20 v Indii, (9.09.2023).
Summit G20 v Indii, (9.09.2023).
Summit G20 v Indii, (9.09.2023).
Summit G20 v Indii, (9.09.2023).
6
Fotogalerie

Summit G20: Jak musí Joe Biden žonglovat s mezinárodní politikou

V indickém Dillí odstartoval summit G20, čili setkání lídrů největších světových ekonomik. Tento rok je speciální hned z několika důvodů a vypadá to, že pro Američany představuje velkou příležitost i spoustu práce. 

Summit odstartoval poměrně očekávanou zprávou, že do skupiny G20 se připojí Africká Unie, která o členství usilovala celá léta. Doposud byla jediným regionálním uskupením v bloku naše Evropská unie a z afrického kontinentu zatím jen Jihoafrická republika. Vstup Africké unie, pětapadesáti zemí, představuje zajisté destabiliozační prvek, ale i velkou příležitost pro západní demokracie. 

Prezident Joe Biden a s ním i celá americká delegace totiž přijela s několika předsevzanými cíly. A jedním z těch nejdůležitějších je pochopitelně posílit své geopolitické postavení vůči Číně a to se v současnosti dá dělat v podstatě výhradně přes třetí stranu, jmenovitě jsou to země Blízkého východu a pak Afrika. 

Zátarasy na Hedvábné stezce 

Čínská iniciativa “Belt and Road” je poměrně známá. Jde o posílení čínské ekonomiky “spoluprací” s dalšími zeměmi. Má dva pilíře - znovuotevření nové a moderní Hedvábné stezky, tedy vybudování transkontinentální pozemní infrastruktury, a pak mořské obchodní trasy a funkční logistický systém přístavů. Problém samozřejmě je, že Čína využívá k obchodu s obzvlášť Africkými zeměmi mimořádně podezřelé a nekalé praktiky. Úplně nejoblíbenější taktikou Číňanů jsou v podstatě nesplatitelné půjčky, na jejímž konci spadne Číně do klína úplně všechno. Jako třeba padesátiletý pronájem vašeho největšího přístavu za dva dolary ročně. 

Joe Biden má v úmyslu zastavit nebo alespoň zpomalit budování Belt and Road systému hlavně tím, že nabídne třetím zemím výhodnější alternativu. Západní, demokratickou, hvězdy-a-pruhy alternativu. Během summitu G20 má na své straně hned několik výhod. Africká unie se účastní, vyjednal si možné uvolnění ohromného množství peněz ze světové banky a, co je možná nejdůležitější, prezident Si se neúčastní summitu. 

Je to poprvé, co prezident Si vynechává setkání G20, je to dokonce poprvé, co jakýkoli čínský vůdce vynechává setkání G20 a důvodů může být mnoho, ale nejčastěji omýlaný je ten, že tímto krokem Si dává najevo, že nedávno rozšířené sdružení BRICS je pro něj a pro svět mnohem důležitější. 

Americký prezident by tak mohl mít mnohem snažší práci s přesvědčováním třetího světa o výhodách svého investičního plánu. Ale je tu jedna věc, která mu bude celý summit výrazně komplikovat. 

Peníze na Ukrajinu 

Biden totiž přijel na summit také s pevným rozhodnutím podpořit ukrajinskou stranu ve válce proti ruské agresi a hodlá přimět členy G20, aby se k problému války na Ukrajině postavili stejně. Ale řada členů nemá tak jasný postoj ke konfliktu, mnoho z nich si chce zachovat nějaké rozumné vztahy s Moskvou a obzvlášť státy třetího světa, jako je právě Africká unie, mají často k Rusku velice blízko.

Ale jak už víme, právě o tyto státy jde Bidenovi především v jeho rivalitě s Čínou. Jak tedy zvládne Joe Biden žonglovat celou sérií mezinárodních geopolitických problémů? To se uvidí. Možná si dokonce nakonec bude muset vybrat, jestli je jeho hlavním rivalem Rusko nebo Čína. 

Což není záviděníhodná pozice.